Папа Франциск: У заяві з Кирилом я мав на увазі, що слід виконувати Мінські угоди

 

Підписуючи в Гавані 12 лютого спільну заяву з патріархом Московським Кирилом у частині “залагожєення конфлікту в Україні”, Папа Римський Франциск мав на увазі виконання мінських угод. Про це очільник Католицької Церкви заявив сьогодні в розмові з журналістами в літаку, повертаючись із Мексики до Рима.

Як передає слова понтифіка “Радіо Ватикану”, хоча в цьому питанні документ є дискусійним, у ньому чітко закликається покласти край війні і досягти порозуміння.
“Я особисто, – зазначив він, – казав, що слід виконувати мінські угоди, “не руйнувати ліктем те, що написане рукою” (ісп. ідіом. – не нищити через недбалість позитивні здобутки). Римська Церква, Папа завжди закликали: “Шукайте мир!”. Я прийняв обидвох президентів”, – зазначив Святійший Отець.

Він додав, що “в зоні конфлікту перебуває нунцій, підтримуючи солдатів, допомагаючи пораненим”, і пригадав, що Церква Риму також надіслала чимало допомоги для постраждалих, постійно закликаючи до миру й дотримування підписаних угод.

“Зустріч із російським патріархом Кирилом та підписання спільної Декларації ввесь світ привітав як історичний крок. Але тепер в Україні греко-католики почуваються зрадженими і говорять, що це “політичний документ”, який підтримує російську політику”, – зауважив у розмові з Папою представник агентства France Presse Жан-Луї де ла Весьєр, зазначивши, що розпалилася “словесна війна” та запитавши в цьому контексті: “Чи думаєте ви про можливість візиту до Москви? Чи патріарх вас запросив? Або може поїхати навесні на Крит, щоб привітати Всеправославний собор?

У відповідь Папа Франциск сказав, що братиме “духовну участь” у цьому Соборі, а також надішле своє вітання: “Мені було б приємно поїхати і привітати їх під час Собору, але слід виявити належну пошану”.

Говорячи про двогодинну зустріч Патріархом Кирилом, Папа зазначив, що вони спілкувались “відверто, як брати, і нікому не відомо, про що йшла мова”, окрім того, про що наприкінці було прилюдно сказано.

Далі Святійший Отець поділився думками про інтерв’ю глави УГКЦ Святослава (Шевчука), присвячене кубинській декларації. Насамперед Папа підкреслив свою пошану до Блаженнійшого Святослава, зазначивши, що добре його знає, адже протягом чотирьох років вони разом працювали в Буенос-Айресі.

“Коли його у віці 42 років було обрано Верховним архієпископом, що свідчить про те, що це – гідний муж, приїхавши до Буенос-Айреса, щоб забрати свої речі, він прийшов до мене, подарував мені іконку Пресвятої Богородиці і сказав: “Вона супроводжувала мене протягом усього життя. Хочу залишити її тобі, що підтримував мене протягом цих чотирьох років”.
“Це, – зауважив Папа Франциск, – одна з небагатьох речей, яку я попросив привезти з Буенос-Айреса й тримаю її на своєму робочому столі. Отож, це людина, яку я дуже шаную, ба навіть відчуваю близькість, бо ми між собою звертаємося “на ти”.

Читайте також:
“Заява Папи й Кирила – це гірше, ніж пакт Молотова-Ріббентропа.
Це як Андрусівська угода 1667” – історик

Коментуючи інтерв’ю, в якому глава УГКЦ говорить, що багато греко-католиків почуваються “зрадженими” й “розчарованими” після заяви двох ієрархів у Гавані, Святійший Отець наголосив на тому, що це лише одне речення з кількасторінкового інтерв’ю, в якому Блаженнійший Святослав чітко позиціонує себе як син Церкви у сопричасті з Єпископом Риму, говорить про свою близькість з Папою та про віру.

“Кожен має право висловити свою думку, – зауважив Папа Франциск. – І він (Святослав) щодо зустрічі каже, що це була добра річ і що слід прямувати вперед. У другій частині бачимо особисті думки, які має кожна людина і має право їх мати”.

У частині критики з боку Святослава на адресу декларації понтифік сказав: “Це дискусійний документ. Слід додати, що Україна переживає війну, період страждання, існують різні інтерпретації”.

“Я неодноразово згадував український народ, закликаючи до молитви та солідарності, як-от під час молитви “Ангел Господній” чи загальних аудієнцій у середу”, – пригадав Святійший Отець, зазначивши: хоча кожен може мати свою думку щодо того, якою є війна та її перебіг, очевидним є те, що це “екзистенційна проблема цієї країни, яка пов’язана із стражданням”.

“Саме в цьому контексті я розглядаю цей абзац, зрозуміло, якою є реакція вірних, про що владика Святослав каже: “Багато вірних звертаються до мене і кажуть, що почуваються розчарованими та зрадженими Римом”. Зрозуміло, що в такій ситуації народ це так відчуває”, – визнав Папа.

Також понтифік розповів, що коли було оголошено про його подорож (на зустріч із Кирилом), Святослав написав йому, і це були “братні зауваження”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.