Нові рейтинги партій на дострокових виборах парламенту. Дані КМІС і Горшеніна суттєво розійшлися

 

Сім партій подолали б 5-відсотковий прохідний бар’єр на виборах до Верховної Ради, якби голосування відбулося у середині лютого. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Зазначається, що якби ті, хто не визначився, за кого голосувати, і ті, хто хоче голосувати проти всіх, як звичайно, не прийшли б на вибори, участь у голосуванні взяли б близько 41% усіх виборців.

“На території, що контролюється владою України, серед дорослих жителів, які визначилися, за яку партію голосувати на виборах, 16,6% підтримують “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, 15,1% – ВО “Батьківщина”, 14,2% – “Опозиційний блок”, 11,8% – “Самопоміч”, 10,3% – Радикальну партію Ляшка, 6,2% – ВО “Свобода”, 5,3% – “Громадянську позицію” (лідер – Анатолій Гриценко)”, – йдеться в повідомленні КМІС.

Не долають 5% бар’єр, за даними опитування КМІС, партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” – 3,9%, “Рух за очищення” Міхеїла Саакашвілі – 3,6%, “Нацiональний рух Дмитра Яроша” – 2,9%, “Народний фронт” – 2,5%, “Вiдродження” – 1%, “Сильна Україна” – 1%, “Правий сектор” – 0,9%, Аграрна партiя України – 0,9%, “Нова держава” (новий проект комуністів) – 0,8%, Партiя простих людей Капліна – 0,6%, “Сила людей” – 0,6%, “Наш Край” – 0,5%, “Народний контроль” – 0,4%.

Якщо брати від загального числа опитаних, то, зазначають у КМІС, найвищу підтримку серед дорослого населення територій, які зараз контролюються владою України, мають “Блок Петра Порошенка “Солідарність” (6,9%), ВО “Батьківщина” (6,3%) і “Опозиційний блок” (5,9%).

Не визначилися 24,7% респондентів. Відповіли, що не прийдуть голосувати – 26,4%.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів це власне опитування протягом 5-16 лютого 2016 року. Методом особистого інтерв’ю було опитано 2020 респондентів, що проживають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

У Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, які контролюються владою України. У Донецькій області дослідження проводилося і на територіях, що контролюються, і на територіях, що тимчасово не контролюються владою України.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% – для показників, близьких до 25%, 2,0% – для показників, близьких до 10%, 1,4% – для показників, близьких до 5%, 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

Читайте також:
Рух Саакашвілі сьогодні починає тур по регіонах,
щоб за місяць зібрати мільйон для відставки уряду

Дані іншого соціологічного дослідження, яке сьогодні представив Інститут Горшеніна, суттєво відрізняються від рейтингу КМІС. За даними Інституту Горшеніна, до ВР пройшли б аж дев’ять партій, при чому БПП “Солідарність” посідає не перше місце, як у КМІС, а шосте, слідом за лідером іде “партія Саакшвілі”, крім того, в переліку є “УКРОП”.

Відповідно до цих даних, до парламенту пройшли б “Самопоміч” (13,4% опитаних), “партія Саакашвілі” (12,2%), ВО “Батьківщина” (12,1%), “Опозиційний блок” (11,3%), Радикальна партія Ляшка (10,3%), за Блок Петра Порошенка “Солідарність” (8,5%), ВО “Свобода” (7,3%), “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” (6,1%), “Громадянська позиція” (5,6%).

Наступні в рейтингу – “Народний фронт” – 2,8%, “Відродження” – 2,7%, “Народний контроль” – 1,7%, Аграрна партія – 1,4%, “Наш край” – 0,9%, “Демократичний альянс” – 0,3% респондентів.

Водночас, якби на виборах не було потенційної “партії Саакашвілі”, то, за результатами опитування Інституту Горшеніна, “Самопоміч” підтримали б 15,6% респондентів, “Батьківщину” – 14%, “Опоблок” – 12,8%, Радикальну партію – 12,5%, БПП “Солідарність” – 9,7%, ВО “Свобода” – 8,6%, “УКРОП” – 6,3%, “Громадянську позицію” – 6,1%, повідомляє УНІАН.

Презентуючи результати опитування, експерт Інституту Горшеніна Людмила Четвертухіна зазначила, що відповідно до опитування, 42,3% українців виступають за проведення дострокових виборів, з них точно “за” – 23%, а 19,3% – “скоріше за”.

В той же час 46,2% вважають недоцільним проведення таких виборів. З них 17,9% дали відповідь про їх доцільність “скоріше ні”, а 28,3% – “точно ні”. 11,5% опитаним було важко відповісти на це запитання.

Інститут Горшеніна провів опитування з 8 по 17 лютого. Загалом було опитано 2 тисячі респондентів, похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Читайте також:
Соцопитування: скільки взяли б БПП, Опоблок і Саакашвілі,
якби вибори ВР відбулися зараз (січень, соцгрупа “Рейтинг”)

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна