“Ворог – червоний”. Генштаб ЗСУ видав просту відеоінфографіку про суть битви під Дебальцевим

 

До перших роковин битви на Дебальцівському плацдармі Генеральний штаб ЗСУ підготував та виклав в інтернет спеціальну відеоінфографіку, присвячену цим боям.

Як повідомили “Новинарні” в ГШ, мета проекту – максимально дохідливо пояснити широкій аудиторії значення та реальні підсумки битви під Дебальцевим у лютому 2015 року, понизивши градус “зради” в умовах значного інформаційного тиску.

Крім усних пояснень ведучого, 12-хвилинне відео складається зі статистичних таблиць, активних карт Донбасу, що змінюються по ходу бойових дій, цитат начальника Гештабу Віктора Муженка, інших командирів та бійців, прес-секретаря президента.

Медійники ГШ зазначають, що перед вирішальними боями на Дебальцівському виступі російсько-терористичні війська мали майже подвійну перевагу над ЗСУ в живій силі, бронетехніці та артилерії. При цьому війська сепаратистів (так звані 1 і 2 корпуси), які прикривалися мирним населенням, перебували в першому ешелоні, а другим ешелоном ішли регулярні військові частини збройних сил РФ, зібрані з усієї Російської Федерації.

Противник мав на меті оточити українські війська в районі Дебальцевого, розгромити їх, розвинути наступ і вийти на межу Харківської області, розділивши сили АТО на дві частини. Це зробити не вдалося.
“Задум противника було повністю зірвано. Йому не вдалося оточити українські війська та здобути цим самим політичні дивіденди для подальшої експансії. Наші сили утримали бар’єрий рубіж і закріпилися на плацдармі Луганське – Троїцьке – Попасна”, – ідеться в матеріалі.

Крім іншого, у відеоінфографіці акцент зроблено на роти та інші підрозділи ЗСУ й Нацгвардії, які відмовлялися виконувати поставлені завдання: 2-га роту батальйону “Донбас”, інші підрозділи “Донбасу”, 14-та і 15-та механізовані роти 30-ї бригади.
Згадано 107 бійців 40-го батальйону, які здалися в полон, після чого відкрилися 2 км фронту й ворог увійшов у Дебальцеве.

Відеоінфографіка Генштаб ЗСУ. Таким був план росіян під Дебальцевим, який вдалося зірвати

Відеоінфографіка Генштаб ЗСУ. Таким був план росіян під Дебальцевим, який вдалося зірвати

Виведення українського угруповання описано як добре сплановану і вдалу операцію, що дозволила уникнути “котла”, масового оточення й знищення.

ГШ наводить таку статистику українських втрат під Дебальцевим за 15 січня – 18 лютого: 110 загиблих військовослужбовців, 270 поранених, 7 полонених, 18 зниклих безвісти, 30% техніки знищено противником.
Втрати ворога були значно більші. “До 870 осіб загиблими, з них багато командирів, та до 200 одиниць розбитої техніки”, – йдеться у фільмі.

“Стилістичний момент: у радянській традиції  противник зображався на картах синім кольором, а своя сторона – червоним. Ми вирішили відійти від цієї практики та застосувати підхід, прийнятий у державах НАТО. В нашій відеоінфографіці ворог зображується червоним”, – інформують у Генштабі ЗСУ.

Читайте також:
Роковини Дебальцева: Генштаб видав аналіз головної битви 2015-го

“Битва за Дебальцеве є однією з ключових подій у протистоянні України російській агресії. Вона мала значні як військові, так і політичні наслідки.
Генеральний штаб уже публікував детальний аналіз бойових дій на Дебальцевському плацдармі. Однак ми свідомі того, що підготовлений документ вийшов непростим для розуміння”, – визнають речники ГШ в соцмережах, надаючи натомість коротку відеоінфографіку на основі ключових подій.

Медіа-групу при Генштабі координує радник НГШ Любов Цибульська, яка регулярно пропонує оригінальні ходи для популяризації ЗСУ.

Читайте також:
Річниця “Мінська-2”: сепаратисти зібрали форум
у Дебальцевому і вимагають “іншої України”

“ДНР” відновила залізничний вузол Дебальцеве, а з Іловайська вже ходять електрички

На Чернігівщині до річниці Дебальцевого відкрили Алею слави бійців 1-ї танкової бригади

Переселенка з Дебальцева стала новим поліцейським у Херсоні

Згадана інфографіка увійшла до документального фільму “Дебальцеве”, перший показ якого відбудеться сьогодні, 17 лютого, 0 19:00 у кінотеатрі “Україна” в Києві.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна