Міністр економрозвитку подав у відставку через тиск корупціонерів президента

 

Айварас Абромавичус оголосив про свою відставку з посади міністра економічного розвитку та торгівлі. Про це він заявив на брифінгу. Також про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті МЕРТ.

“У мене й моєї команди немає бажання бути ширмою для відвертої корупції або підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними грошима. Я не хочу їздити в Давос, розповідати їм про наші успіхи, в той час як за нашою спиною вирішуються якісь питання в інтересах окремих людей.
Ці люди мають імена. І одне з цих імен я вам зараз озвучу. Це Ігор Кононенко“, – зазначив міністр, маючи на увазі бізнес-партнера президента Петра Порошенка, який зараз є заступником голови фракції БПП у Верховній Раді.

За словами Абромавичуса, протягом року Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду гендиректора “Укртрансхімаміаку”. Крім того, мав безпосередній інтерес в цій компанії і замість того, щоб допомогти звільнити “регіонала” Бондика, завів своїх людей, які в підсумку спільно управляють цим підприємством.

Депутат від БПП, безпосередньо підконтрольний Кононенко, тиснув на призначення в “Укрзовнішінформі”, підприємствах порошкової металургії, Національному агентстві акредитації та кількох інших підприємствах, заявив Абромавичус.

Кульмінацією цього кадрового свавілля стало бажання Кононенка мати свого заступника у міністерстві економіки, відповідального за “Нафтогаз” та інші держпідприємства.

“Кандидат два дні тому приніс повний пакет документів для призначення і заявив: “Я ваш новий заступник, я в команді Кононенко і моя кандидатура погоджена”,- пояснив Абромавичус.
Після цього, за словами міністра, йому надійшов дзвінок з адміністрації президента з рекомендацією взяти цю людину, а також ще одну на посаду заступника міністра.

“На що я відповів: «Я частиною цього дерибану не буду», – і попросив, щоб мене звільнили з посади. Врешті-решт, Кононенко заявив, що бажає заслухати мій звіт на фракції та розглянути питання про мою відставку. Я вирішив, що полегшу завдання Кононенкові та його команді, і подаю заяву про відставку”, – зазначив Абромавичус.

“Ми з командою готові піти якомога швидше, і в жодному разі не хотіли б затягувати цей процес на тижні чи місяці. Я прошу Верховну Раду проголосувати за мою відставку вже завтра“, – наголосив міністр.

Абрамавичус описав здобутки міністерства за час його роботи та подякував своїй команді, колегам та партнерам.

“З нашою командою Мінекономіки, з допомогою наших однодумців в уряді, в парламенті, в бізнесі, у міжнародній спільноті, ми зробили багато. Ми виконали головне завдання – добилися макроекономічної стабілізації та створили можливість для економічного зростання, – розповів пан Айварас. – Є системна реформа держзакупівель, яка на пілотному етапі зекономила 500 мільйонів гривень, а з цього року може економити 50 мільярдів щорічно. Реформа держпідприємств, де ми перекриваємо кисень злодюгам усіх розмірів за рахунок підвищення прозорості, стандартів управління та професійного менеджменту, і котра вже принесла свої плоди – збитки держпідприємств знизились на 100 мільярдів гривень, порівняно з 2014 роком. У процесі – дерегуляція. Ми зняли понад 100 регуляторних бар’єрів для бізнесу, створили експертний ресурс BRDO. Зекономили 2,4 мільярда гривень шляхом скасування олігархічного дисконту 15% при продажі нафти”.

“Я щиро вдячний своїй команді Мінекономіки, усім партнерам, міжнародним організаціям, бізнес-спільноті та однодумцям в уряді та Верховній Раді за все те, що ми зробили разом. Я був би радий продовжити роботу над реформами в економіці в одній команді з цими людьми. Але за цих обставин, буде чесніше відійти вбік і зайнятися тим, де дійсно можна приносити результат”, – зазначив Абромавичус.

“Я – патріот України. Тут живу я, моя родина. Ми встигли зробити багато, але точку неповернення ще не пройшли. Сили зла хочуть відмотати все назад. Позбудьмося «смотрящих», які доять українську економіку. Таких людей не повинно бути в українській політиці та в державному управлінні”, – резюмує міністр у заяві.

Нагадаємо, 11 грудня 2015 року міністр інфраструктури Андрій Пивоварський також заявив, що йде у відставку.
Міністром економічного розвитку й торгівлі до Абромавичуса, в лютому-вересні 2014 року, був Павло Шеремета.

Читайте також:
Західні посли висловили глибоке розчарування
з приводу відставки Абромавичуса

Керівниця Мінекономіки на мільярдних потоках поскаржилася
на зарплату за січень – 3937 грн.
.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.