Порошенко нарешті почав робити кроки для повернення Криму

 

Українська влада цього року виступить із дипломатичною ініціативою щодо повернення анексованого Росією Криму. Про це заявила міністр фінансів України Наталія Яресько на Всесвітньому економічному форумі в швейцарському Давосі 20 січня.

“Ми не згодні, що Крим пішов. Цього року ми дійсно починаємо активізувати процес повернення Криму”, – цитує агентство Reuters слова очільниці українського Мінфіну.

Пані Яресько підкреслила, що Київ планує створити міжнародну групу за аналогією з дипломатичним форумом у “женевському форматі”, до складу якого входили Україна, Євросоюз, США і Росія.

“Ми розраховуємо на створення чогось більшого, ніж “женевський формат “для того, щоб почати діалог про повернення Криму Україні”, – розповіла міністр.

Раніше в ході прес-конференції український президент Петро Порошенко заявив, що в 2016 році повернення Криму стане одним з пріоритетних завдань України.
Він також наголосив на необхідності створення нового формату для переговорів по Криму за участю представників Євросоюзу, США та підписантів Будапештського меморандуму. Такий формат Порошенко назвав “Женева плюс”.

Також 20 січня датовано указ президента №16/2016 “Питання Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим”.

Відповідно до цього акта, в представництві президента України в АРК з’явиться новий структурний підрозділ – служба з питань деокупації та реінтеграції півострова.

Указом затверджено оновлену структуру представництва, в якій передбачені, серед інших, служба по роботі з громадянами, які переселилися з тимчасово окупованої території, служба міжнародних зв’язків та служба з питань реінтеграції й деокупації АРК.

Порошенко доручив Представництву сприяти дотриманню конституційних прав і свобод громадян, які проживають на тимчасово окупованому півострові або переселилися на материкову частину України.

Крім того, структура повинна брати активнішу участь у розробці стратегічних програм з повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України.

Представництво президента в АРК, згідно з указом, буде тимчасово розташовуватися в Херсоні.

Читайте також:
Україна з 17 січня припиняє поставку товарів у Крим

Як у Криму виживають наші церкви: УГКЦ визнає російське законодавство, УПЦ КП – ні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна