Бойовики фактично відмовилися від обіцяного обміну полоненами

 

Переговорники від “ДНР” і “ЛНР” фактично відмовилися обмінювати полонених, про що було домовлено в Мінську 13 січня.
Про це після завершення зустрічі мінської Тристоронньої контактної групи повідомила Дарка Оліфер – прес-секретар представника України Леоніда Кучми в Тристоронній групі.

“Представники окремих районів Донецької та Луганської областей не виконують рекомендації Тристоронньої контактної групи ні про додержання режиму тиші, ні про обмін незаконно утримуваних осіб. В останній момент вони висунули абсолютно неприйнятні умови такого обміну. Таким чином, десятки людей, які багато місяців не бачили свої сім’ї, знову позбавлені можливості повернутися до своїх рідних”, – написала Оліфер у “Фейсбуці”.

У свою чергу представниця України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко на своїй сторінці додала: “В гуманітарній підгрупі ми так і не дочекалися конкретної відповіді на конкретну пропозицію щодо спільного звільнення більше 50 осіб , ініційовану нами 6.01 і 13.01. Натомість сьогодні під час засідання прозвучало щось на кшталт: а давайте ми вам віддамо 17, а ви нам 63… Вже навіть страшно уявити, що вигадають наступного разу.
При цьому простежується очевидне бажання вирішувати питання звільнення не на гуманітарній підгрупі й ТКГ, а підкилимно… Знову продовжується шантаж”.

Нагадаємо, раніше лідер самопроголошеної “ЛНР” Плотницький анонсував можливий обмін полонененими з Україною з нагоди Різдва.

Потім про досягнуту в Мінську домовленість щодо масштабного обміну полоненими інформувала Ірина Геращенко.
Інший представник України з гуманітарних питань у Тристоронній контактній групі Віктор Медведчук повідомляв через свою прес-службу:
“Нами (Україною) напередодні великого православного свята Різдва, виходячи з гуманітарних міркувань та з метою якнайшвидшого повернення цих людей додому, було зроблено пропозицію, згідно з яким ми готові віддати 36 осіб, обмінявши їх на 25, які повинні бути передані українській стороні”.

Читайте також:
“Підвал” Луганська. Репортаж і ФОТО з місць, де тримають українських бранців

“Сепари” відхилили пропозицію Києва залучити до виборів в “ДНР/ЛНР” контингент ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна