“Сепари” відхилили пропозицію Києва залучити до виборів в “ДНР/ЛНР” контингент ООН

 

На зустрічах у рамках Мінського процесу сторона сепаратистів відкинула всі основні пропозиції України щодо проведення виборів на тимчасово окупованій території Донбасу.
Про це “Українській правді” розповів Роман Безсмертний – представник Києва на засіданні політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Делегати так званих “ДНР/ЛНР” і надалі продовжують заперечувати участь загальноукраїнських партій у цих виборах, проведення їх за чинним українським законодавством, під юрисдикцією українських судів, за присутності міжнародних миротворців.

За словами Безсмертного, також на засіданні розглядали питання створення дільничних, територіальних комісій, ролі і місця Центрвиборчкому України.
“Противна сторона відкинула пропозиції по участі ЦВК у цьому процесі. Вони наполягають на створенні тимчасових Донецької і Луганської виборчих комісій”, – розповів він.

“Ми пропонували використовувати Харківський, Дніпропетровський чи створити окремий суд для розв’язання виборчих спорів. Це має бути суд на контрольованій державою території, бо він працює іменем держави, іменем України. Але противна сторона відкинула ці пропозиції”, – розповів Безсмертний.

Крім того, сторони не змогли домовитися щодо переліку населених пунктів, де мають відбутися вибори. За словами Романа Безсмертного, українська сторона наполягає, що вибори призначає Верховна Рада актами, визначеними українським законодавством.

“А вони наполягають, що це має бути зазначено в окремому законі. Вони намагаються зв’язати відповідний “статус” із територією”, – пояснив Безсмертний.

“Противна сторона наполягала на тому, що треба створити якісь акредитаційні комітети при їхніх виборчих комісіях, які мали б займалися роботою зі ЗМІ“, – розповів він.

“Натомість представники ОБСЄ пропонують створити на паритетних началах за участі представників громадськості, міжнародних посередників і об’єднань журналістів спільну групу, яка б виробила кодекс. Він мав би працювати для журналістів, що висвітлювали б виборчий процес”, – повідомив Безсмертний.

“Говорили про те, що, можливо, за участі європейського комітету створити для цих виборів акредитаційну групу, яка б мониторила і дивилася за діяльністю ЗМІ. Однак та сторона жодної пропозиції не підтримала і наполягала на своїй”, – розповів представник Києва.

Як розповів Роман Безсмертний, окремо обговорювалося питання безпеки під час місцевих виборів.

“Суть нашої позиції полягає в тому, що на етапі припинення вогню, ми вийдемо на залучення контингенту ООН чи іншої міжнародної організації.
Але вони теж відкидають ці пропозиції, наполягають, що тільки народна міліція має це контролювати. Категорично заперечують проти участі ЗСУ чи Нацгвардії в процесі забезпечення безпеки виборчого процесу”, – зазначив Безсмертний.

Він також повідомив, що бойовики вимагають проведення виборів за мажоритарною системою.

“Але міжнародні посередники і організації стверджують, що в такому перехідному періоді краще застосовувати пропорційну систему та ще і з закритими списками”, – каже український переговорник.

Безсмертний впевнений, що відсутність компромісу пояснюється загостренням ситуації на лінії розмежування.

Читайте також:
СЦКК: за тиждень “сепари” 327 разів обстріляли наші позиції, зокрема з “градів”

“Підвал” Луганська. Репортаж і ФОТО з місць, де тримають українських бранців

Терорист Гіркін розповів, як у Донецьку розстрілювали людей.
І визнав, що живим до Гааги не доїде

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна