Тіло журналістки Вікторії Рощиної, яка померла в російському полоні, не повернули в Україну в рамках обміну 18 жовтня, — Координаційний штаб

Тіло журналістки Вікторії Рощиної, яка померла у російському полоні, не повернули в Україну в рамках обміну 18 жовтня.

Про це заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в коментарі “Суспільному”.

“Саме 18-го числа тіло Вікторії передане в рамках репатріації не було. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими робить все можливе і неможливе для того, щоб ми змогли отримати всі відповіді на питання, які всіх в нашому суспільстві хвилюють”, — зазначив Яценко.

Він також додав, наразі зарано говорити про причини смерті журналістки, зокрема чи були до неї застосовані тортури.

“Почалася робота відразу після повідомлення про смерть Вікторії Рощини щодо репатріації тіла. Ця робота ведеться. На жаль, це все залежить від протилежної сторони, тому точної дати репатріації, ми сказати, на жаль, не можемо”, — сказав представник Координаційного штабу.

Він також наголосив, що російська сторона може затягувати репатріацію, щоб приховати сліди ймовірного злочину.

Контекст

10 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що в Росії в ув’язненні померла українська журналістка Вікторія Рощина, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території. Цю інформацію підтвердив і  представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в ефірі телемарафону. За його словами, журналістку переводили з Таганрога до Москви — це був етап її підготовки до звільнення.

Навесні 2024 року Росія визнала, що затримала Вікторію Рощину, яка зникла в серпні 2023-го на тимчасово окупованій території.

Раніше родичі Вікторії подавали запит до окупаційної прокуратури Маріуполя. Звідти повідомили, що справи проти неї не порушено. Без відповіді залишилися листи до російських генеральної прокуратури, слідчого комітету, омбудсмена.

Передісторія

Журналістка “Громадського” Вікторія Рощина знімала відео та писала статті з гарячих точок на сході та півдні України.

11 березня 2022 року Hromadske опублікувало текст Рощиної, в якому вона розповідала про те, як живе тимчасово окупований Енергодар.

Потім журналістка готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях, планувала поїхати аж до заблокованого тоді російськими військами Маріуполя.

Перший раз у полоні росіян Вікторія Рощина побувала в березні 2022 року. 16 березня стало відомо, що Вікторію затримали, ймовірно, силовики ФСБ РФ. За даними свідків, на той момент журналістка перебувала у тимчасово окупованому Бердянську.

Росіяни утримували журналістку 10 днів, але в другій половині березня 2022 року згодом звільнили з полону. Відтоді вона продовжувала працювати журналісткою в Україні.

У серпні 2023 року Вікторія Рощина зникла безвісти вдруге під час поїздки на окуповані Росією території.

Перед тим 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Після 3 серпня Вікторія не виходила на зв’язок.

Вікторія Рощина раніше працювала на “Громадське”, а потім публікувалася в “Українській правді” та на “Радіо Свобода”.

У 2022-му вона отримала нагороду міжнародного жіночого медійного фонду “За мужність у журналістиці”.

Читайте також:
РФ уперше визнала, що утримує в полоні українську журналістку Вікторію Рощину, – НСЖУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна