Українська журналістка-фрілансерка Вікторія Рощина зникла безвісти на окупованій території

Вікторія Рощина, українська журналістка-фрілансерка, лауреатка премії “Мужність у журналістиці” 2022 року, зникла безвісти на окупованій території.

Про це в середу, 4 жовтня, повідомляє Міжнародний фонд підтримки жінок у ЗМІ (IWMF).

Рощина зникла 3 серпня 2023 року на окупованій Росією території, з якої вона вела репортаж. Відтоді про неї нічого не чути.

Рощина перебувала на фронті з моменту початку повномасштабної війни в лютому 2022 року, публікуючи матеріали в незалежних ЗМІ, таких як “Українська правда”, “Громадське” і “Радіо Вільна Європа”.

Упродовж своєї майже десятирічної журналістської кар’єри вона висвітлювала такі складні й часто небезпечні теми, як злочинність, суди та права людини. Раніше, у березні 2022 року, Рощина була захоплена російськими військами і протягом 10 днів перебувала в Бердянську.

“Систематична цензура свободи слова в Росії не може залишатися непоміченою або безконтрольною. Вільна, незалежна журналістика необхідна для інформування світової громадськості про реалії війни Росії проти України”, – коментує ситуацію Еліза Ліс Муньос, виконавчий директор IWMF.

“Ми просимо наших колег у галузі прав людини та свободи преси приєднатися до нашої вимоги надати інформацію про місцезнаходження Рощиної та підтримати журналістів, які продовжують нести правду в умовах російського вторгнення, – підкреслюється у зверненні IWMF.

Наприкінці липня 2023-го Вікторія Рощина вела репортаж із Лисичанська, розповідаючи про жахливі реалії міста, що живе на лінії фронту.

Читайте також:
Єдиний реєстр зниклих безвісти налічує близько 23 тисячі осіб. За рік повернуто 1,5 тисячі тіл воїнів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна