Нардеп від “Слуги народу” Одарченко не з’явився на суд за обвинуваченням у спробі дачі хабаря Найєму: імовірно, втік за кордон

Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала оголошення в розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, обвинуваченого у спробі підкупу керівництва Мінвідновлення, після того як він не з’явився на засідання суду.

Про це у середу, 18 вересня, повідомляє пресслужба САП.

Також у дохід держави буде стягнуто суму застави в розмірі 15 мільйонів гривень, яку раніше вніс Одарченко.

Наступне судове засідання призначено на 19 вересня. З огляду на неявку обвинуваченого, Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про застосування до нардепа приведення.

Водночас під час засідання 18 вересня прокурорка САП заявила, що Одарченко, імовірно, перебуває за кордоном, повідомляє “Суспільне“. На роботу у Верховну Раду він також не прийшов.

Після внесення застави парламентарій мав здати свої паспорти для виїзду за кордон і постійно носити електронний засіб контролю.

Проте, як наголосили в САП, попри рішення суду, органи внутрішніх справ так і не наділи на Одарченка електронний браслет.

За даними прокуратури, нардеп міг виїхати через Закарпатську область. Як відзначила сторона обвинувачення, Одарченко мав тісні стосунки з екскерівником Закарпатської ОДА Віктором Микитою, якого президент нещодавно призначив заступником керівника ОП.

“Паспорти його здані… За оперативною інформацією, можливо, перетнув поза межами пропускного пункту. Але цю інформацію наразі підтвердити не можу… У нас є підстави вважати, що в Закарпатській області він міг налагодити контакти, які йому дали таку можливість”, — сказала прокурорка.

Що відомо про справу Одарченка

45-річний Андрій Одарченко був обраний народним депутатом Верховної Ради 9-го скликання від партії “Слуга народу” в Харкові. За даними руху “Чесно”, він пропустив 36% голосувань з початку 2022 року і до травня 2023 року.

Був деканом факультету управління торговельно-підприємницькою та митною діяльністю Харківського державного університету харчування та торгівлі.

21 листопада 2023 року НАБУ і САП повідомили, що викрили народного депутата Андрія Одарченка на спробі підкупу біткоїнами голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма.

За даними слідства, в обмін на 50 тисяч доларів Одарченко просив сприяти в отриманні коштів з фонду ліквідації наслідків агресії РФ на ремонт підконтрольного йому об’єкта інфраструктури.

Вищий антикорупційний суд 22 листопада 2023 року взяв Одарченка під варту з можливістю застави в розмірі 15 мільйонів гривень. Сам Одарченко відкидає звинувачення у спробі підкупу.

23 листопада 2023 року фракція партії “Слуга народу” призупинила членство Одарченка та виключила його зі свого складу на час проведення розслідування НАБУ. Як повідомила голова партії Олена Шуляк, це рішення підтримали всі члени “СН”.
Водночас станом на 18 вересня 2024 Одарченко залишається членом фракції “Слуги” у Верховній Раді.

24 листопада 2023 року Андрій Одарченко вийшов з-під варти, за нього внесли 15 млн гривень застави, повідомили у Центрі протидії корупції. Після виходу із СІЗО він був повинен дотримуватися низки обов’язків, зокрема утриматися від спілкування зі свідками чи іншими підозрюваними; здати паспорти для виїзду за кордон; носити електронний браслет.

Читайте також:
Мажоритарник партії “Слуга народу” Андрій Одарченко фінансував партію Мураєва, – розслідування “Схем”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна