У Курській області можуть створити військові комендатури, — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський 14 серпня провів нараду щодо ситуації в Курській області, на якій обговорили ключові питання, зокрема створення військових комендатур.

Про це президент повідомив на своїй офіційній сторінці в соцмережі Facebook.

“Нарада щодо ситуації в Курській області. Обговорили ключові питання. Безпека, гуманітарна допомога, створення за необхідності військових комендатур. Україна захищає себе та життя своїх людей у прикордонних громадах і здійснює активні дії на російській території. Наші сили суворо дотримуються вимог міжнародних конвенцій і міжнародного гуманітарного права”, — наголосив президент.

Як зазначив уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець, який також долучився до наради, українські військові у цілях самооборони сформували “буферну (санітарну) зону” на території Курської області.

“У реалізації свого права на самооборону, відповідно до статті 51 Статуту ООН, Україна має право не лише захищатися, а й повинна дотримуватися усіх міжнародних конвенцій та вимог міжнародного гуманітарного права”, — підкреслив він.

Спільно з усіма учасниками наради обговорювали також гарантії безпеки на цій території. Це стосується дотримання Україною міжнародного гуманітарного права, Гаазьких конвенцій 1907 року та Женевських конвенцій. Українські військові повністю дотримуються цих зобовʼязань.

Також на нараді обговорили питання доступу представників МКЧХ, ООН та інших неупереджених міжнародних організацій у здійсненні гуманітарних заходів.

“У “буферній зоні” повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів”, — підкреслив омбудсман.

Читайте також:
ЄС не коментує операцію ЗСУ в Курській області. Але кажуть, що підтримують право України на самооборону

Наступ ЗСУ на Курському напрямку

Як писала “Новинарня“, вранці 6 серпня російські телеграм-канали заявили, що підрозділи Сил оборони України нібито зайшли на територію Курської області РФ, яка межує із Сумською. У прикордонні, в районі російського міста Суджа, тривають бої.

Влада Курської області РФ заявила, що Збройні сили України нібито намагалися прорвати російський кордон, але цьому начебто змогли запобігти. У російському міноборони повідомляли, що “українська диверсійно-розвідувальна група відступила від Курської області на свою територію”.

Однак, як стало відомо надалі, наступ триває. У ході боїв в Курській області першого ж дня було знищено вертоліт Ка-52, спалено кілька танків та взято в полон російських військових.

За даними російських каналів, на територію РФ зайшли регулярні військові частини ЗС України, зокрема 22-га механізована бригада, 80-та ОДШБр та ін.

У мережі з’явилося відео, на якому бійці Сил оборони ведуть в бік України полонених росіян — OSINT-фахівці підтвердили, що воно є справжнім.

Крім того, OSINT-фахівці поділилися відео зі спаленими російськими танками Т-62, які росіяни навіть не встигли зняти з тралів.

7 серпня стало відомо, що на Курщині Збройним силам України здалися в полон 22 російських строковики. Надалі надходила інформація про полон інших великих груп російських військових.

NV, посилаючись на власне джерело в ГУР, пише, що до подій на Курщині “точно не залучені бійці Російського добровольчого корпусу (РДК), які воюють у складі ЗСУ”.

Станом на ранок 7 серпня деякі канали повідомляли про окупацію Збройними силами України від трьох до 11 населених пунктів Курської області, просування їх на 15 км та масову евакуацію російського населення.

ЗСУ починали діяти принаймні на двох тактичних напрямках:

  • у бік села Зелений Шлях, вздовж східного берега річки Снагість;
  • у бік власне міста Суджа, вздовж дороги Р-200, північніше річки Олешня.

12 серпня військові ЗСУ публікували відео після боїв уже в межах міста Суджа, звідки вони вибили росіян.

Події відбуваються у смузі дії угрупування військ “Север”, яке розгорнуте на території трьох російських прикордонних областей – Брянської, Курської та Бєлгородської та провадить наступальну операцію в Харківській області РФ. Відтак, за висновком військового експерта Костянтина Машовця, наступальні дії на Судженському напрямку – “явно складові одного чіткого задуму (плану) ЗСУ щодо протидії противнику загалом і на Харківському, і на Сумському операційних напрямках”.

Наступ ЗСУ спричинив для російського командування необхідність “перемещать на данное направление резервные силы и средства”.

У наступі на Курському напрямку ЗСУ використовують новий тактичний знак – трикутник.

12 серпня під час засідання Ставки верховного головнокомандувача, президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вперше офіційно підтвердили наступ Сил оборони України в Курській області РФ.

У Росії заявили, що станом на 12 серпня українські військові контролюють 28 населених пунктів у Курській області. Втім, аналітики українського проєкту DeepState назвали іншу цифру — 44 населені пункти. Окрім цього, ще 10 населених пунктів — під питанням.

Олександр Сирський зазначив, що станом на 12 серпня під контролем ЗСУ знаходиться близько 1000 квадратних кілометрів території Російської Федерації.

Попередній рейд у Бєлгородську та Курську області РФ відбувся 12-21 березня 2024 року силами формувань “Російський добровольчий корпус” (РДК), “Легіон “Свобода Росії” (ЛСР) та “Сибірський батальйон”, що воюють у складі Сил оборони України.

Читайте також:
Путін уперше прокоментував події в Курській області

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна