1800 км від кордону України: дрони ГУР уразили стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3 на аеродромі “Оленья” в РФ, — ЗМІ

Ту-22 М3

У суботу, 27 липня, дрони Головного управління розвідки Міноборони України уразили дальній стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3 на аеродромі “Оленья”, розташованому на Кольському півострові в Росії. Цей літак застосовувався для ракетних ударів по Україні.

Про дроновий удар повідомляє “Українська правда” з посиланням на співрозмовника в ГУР.

“Внаслідок операції ГУР МО поблизу Оленегорська, на військовому аеродромі “Оленья” в місці базування стратегічної авіації російських окупантів, уражено дальній надзвуковий бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3″, — зазначило джерело.

Відстань від кордону України до місця спецоперації – 1800 кілометрів.

Довідково. Ту-22М

Російський агресор неодноразово завдавав ракетних ударів по території України бомбардувальники-ракетоносці Ту-22М3.

Ту-22М – радянський дальній надзвуковий бомбардувальник-ракетоносець зі змінною геометрією крила. Призначений для ураження морських і наземних цілей крилатими ракетами, авіаційними бомбами, зокрема з ядерними боєголовками.

Це розробка ОКБ О.М. Туполєва. Вироблявся на Казанському авіаційному заводі імені Горбунова.

Перший політ Ту-22М3 здійснив 20 червня 1977 року, з 1978-го запущений у серійне виробництво, яке припинено у 1993 році.

Основне озброєння бомбардувальника – протикорабельна гіперзвукова крилата ракета Х-22Н з полегшеною фугасно-кумулятивною боєголовкою, яка здатна зробити пробоїну в кораблі у 22 кв. м та глибиною до 12 м, а також ракета Х-22ПСІ з мегатонною боєголовкою і дальністю пуску майже 500 км.

У 2018 році РФ створила модернізовану версію цього літака – Ту-22М3М, розширивши його бойовий потенціал.

Росія використовувала бомбардувальники Ту-22М3 у Сирії, в Афганістані, Чечні, Грузії, а з 2022 року – і в війні проти України.

Так, із Ту-22 було завдано удару по житловому будинку у Дніпрі 14 січня 2023 року, в результаті чого загинули 46 людей, серед яких – три дитини.

19 квітня 2024 року один далекий бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3 розбився в Ставропольському краї РФ. Українська сторона заявляє, що Ту-22М3 було збито внаслідок спільної роботи Головного управління розвідки (ГУР) та Повітряних сил України. Агентство Reuters із посиланням на джерела у розвідці писало, що бомбардувальник збили радянською системою С-200.

Після розпаду СРСР Україна також отримала частину цих бомбардувальників: 22 літаки Ту-22М2 і 60 одиниць Ту-22М3. Проте до 2003 року 19 з них передали Росії, чотири зараз в музеях, а решту утилізували.

Читайте також:
У Рязані було гучно: росіяни повідомляють про атаку наших дронів на військовий аеропорт “Дягілєво”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна