Фіцо телефоном обговорив зі Шмигалем транзит нафти “Лукойлу” і запропонував технічне рішення

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провів телефонну розмову з українським колегою Денисом Шмигалем, під час якої запропонував “технічне рішення” для відновлення транзиту нафти російського “Лукойлу” через Україну.

Про це повідомила пресслужба глави словацького уряду, яку 26 липня цитує “Європейська правда” з посиланням на інформагентство TASR.

Як повідомляється, під час розмови Фіцо запропонував Шмигалю “технічне рішення” транзиту російської нафти, “в якому мали б взяти участь кілька держав, зокрема Словаччина”.

“Відновлення транзиту частини російської нафти є надзвичайно важливим для нафтопереробного заводу Slovneft, оскільки альтернативні джерела нафти є більш дорогими і можуть бути технологічно непридатними”, – підкреслили в уряді Словаччини.

Там також додали, в найближчі години та дні “триватимуть інтенсивні переговори на найвищому політичному та професійному рівні”. Подробиць запропонованого рішення словацька сторона не розкрила.

Угорщина та Словаччина отримали винятки з загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Однак Київ нещодавно розпорядився припинити транзит нафтопродуктів компанії “Лукойл” через нафтопровід “Дружба”.

Україна наполягає, що нафтопроводом тече така ж кількість нафти, як і раніше, завдяки іншим російським компаніям. Угорщина та Словаччина ж говорять, що рішення Києва ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку.

Читайте також:
В Угорщині назвали припинення транзиту роснафти через Україну “порушенням угоди про асоціацію”
Російський “Лукойл” припинив постачати нафту до Угорщини через українські санкції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна