Підозру від СБУ отримав клірик “УПЦ МП” Шкіль, який разом із Сальдо закликав приєднати Херсонщину до РФ

Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Геннадія Шкіля – настоятеля храму “УПЦ МП” у тимчасово окупованому місті Гола Пристань на лівобережжі Херсонщини. З перших днів повномасштабної війни протоієрей публічно підтримав збройну агресію РФ та захоплення частини території України.

Про це повідомила пресслужба СБУ 22 липня.

Так, у липні 2022 року Шкіль разом з гауляйтером Володимиром Сальдо взяв участь у прокремлівському “форумі”, що проводили у захопленому на той час Херсонському державному університеті.

Під час заходу клірик виступив з промовою, де закликав до «приєднання» регіону до складу Росії.

Потім колаборант дав інтерв’ю російським пропагандистам з окупаційного ТРК «Таврія», в якому схвально висловлювався щодо організації псевдореферендуму РФ на Херсонщині.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила інформаційно-підривну діяльність клірика.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Геннадію Шкілю про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  •  ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, забезпечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);
  •  ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Оскільки зловмисник переховується на лівобережжі Херсонщини, тривають комплексні заходи для притягнення колаборанта до відповідальності за злочини проти України.

У СБУ нагадали, що у травні цього року підозру від Служби безпеки отримав син Геннадія Шкіля – Назар Шкіль, який співпрацює з окупантами.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Херсонській та Полтавській областях за процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури.

Читайте також:
Підозру від СБУ отримав клірик “УПЦ МП”, який агітував за приєднання Херсонщини до РФ і розфарбував в’їзну стелу в російський триколор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна