Президентом Ірану став реформіст Масуд Пезешкіан: що про нього відомо

В Ірані обрали нового президента — у другому турі виборів, який відбувся 5 липня, переміг реформіст Масуд Пезешкіан.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на міністерство внутрішніх справ Ірану.

Пезешкіан став наступником покійного президента Ебрагіма Раїсі, який загинув у травні внаслідок падіння гелікоптера.

Новообраний президент, який обіцяв “відкрити країну для світу та забезпечити свободи”, обійшов Саїда Джалілі, який є прихильником поглиблення зв’язків з Росією та Китаєм.

“Шановний народе Ірану, вибори закінчилися, і це лише початок нашого партнерства. Важкий шлях попереду, але з вашою підтримкою, співчуттям і довірою я простягаю вам руку і клянусь своєю честю, що не залишу вас на цьому шляху”, — написав Пезешкіан після оголошення результатів голосування на своїй офіційній сторінці у соцмережі Х.

Втім, як зазначає Reuters, вибори не матимуть значного впливу на політику Ісламської Республіки, хоча президент і братиме активну участь у виборі наступника аятоли Алі Хаменеї, 85-річного верховного лідера Ірану, який ухвалює рішення з найважливіших державних питань.

Вибори відбулися з абсолютно низькою явкою – понад 60% іранців утрималися від голосування. Це пов’язують з невдоволенням громадян через економічні труднощі та обмеження політичних і соціальних свобод.

Що відомо про Масуда Пезешкіана

Масуд Пезешкіан здобів освіту лікаря. Воював і був медиком на фронті під час ірано-іракської війни 1980-1988 років. Після війни спеціалізувався на кардіохірургії, з 1994 до 1999 року очолював Тебрізський університет медичних наук.

У 2000 році отримав посаду заступника міністра охорони здоров’я Ірану, а протягом 2001-2005 років сам очолював міністерство

У 2008 році балотувався до парламенту і посів перше місце у виборчому окрузі в Тебрізі, після чого обирався п’ять разів поспіль на чотирирічні терміни.

З 2016 по 2020 роки був одним з двох віцеспікерів парламенту.

Балотувався в президенти у 2013 році, але вибув, а потім — у 2021-му, але був дискваліфікований.

Також протягом останніх 16 років представляв у парламенті провінцію Західний Азербайджан, більшість населення якої є етнічними азербайджанцями.

Попри заяви Пезешкіана про “відкритість до переговорів із Заходом”, він наполягав на необхідності дотримуватися політики, викладеної Верховним лідером Аятолою Алі Хаменеї, який підтримав Володимира Путіна у його війні проти України.

Читайте також:
Іран звинувачує США в загибелі президента Раїсі через американські санкції, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна