Україна не видала на обмін російського військового Шишимаріна, якого першим засудили за воєнний злочин. Хоча РФ просила

Росія порушувала питання про обмін свого військового Вадима Шишимаріна – першого засудженого в Україні за воєнний злочин –  убивство мирного жителя у Сумській області в лютому 2022 року. Однак Україна не віддала його, Шишимарін досі відбуває покарання.

Про це розповів керівник Департаменту Офісу генерального прокурора з протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов в інтерв’ю “Укрінформу”.

“Так, він в Україні”, – сказав Бєлоусов, відповідаючи на запитання, чи відбуває Шишимарін покарання.

Стосовно того, чи хотіли росіяни його обміняли, представник ОГП відповів, що це питання порушувалося, але Україна не видає Шишимаріна.

Загалом в Україні засуджені за воєнні злочини і відбувають покарання 17 російських військових.

При цьому Офіс генпрокурора виступає проти обміну засуджених російських військових за тяжкі воєнні злочини – убивства, зґвалтування тощо.

“У кожному випадку питання розглядається окремо. Коли б там не було наших людей, питання було б інше, а якщо ми розуміємо, що там наші люди, то це треба брати до уваги. Це складний процес, до якого залучені Служба безпеки, Головне управління розвідки, які безпосередньо займаються цими перемовинами. Я не виключаю можливості, що такі обміни потенційно можуть бути. Але, за загальними правилами, ми не обмінюємо саме тих, хто вчинив тяжкі злочини, бо це принципова позиція Офісу Генерального прокурора”, – зазначив Бєлоусов.

Читайте також:
Справа Шишимаріна: як прокуратура проігнорувала спільний умисел російських убивць

Передісторія. Хто такий Вадим Шишимарін?

Це перший військовослужбовець із Росії, який постав в Україні перед судом за вбивство цивільного після повномасштабного вторгнення військ РФ.

Підсудний Вадим Шишимарін. Фото: Катерина Петренко / Новинарня

Вадиму Шишимаріну 21 рік. Він сержант, служив у 13-му танковому полку 4-ї танкової Кантемировської дивізії ЗС РФ (Московська область). Був командиром відділення.

Слідство встановило, що Шишимарін 28 лютого 2022 року вбив беззбройного мешканця смт Чупахівка Сумської області Олександра Шеліпова.

“Перед цим колону, в якій був сержант Шишимарін розбили ЗСУ. Втікаючи, він зі ще чотирма співслужбовцями обстріляли з автоматів приватний автомобіль та заволоділи ним. На вкраденій машині з пробитими ними ж колесами загарбники заїхали в село. Дорогою побачили чоловіка, який повертався додому і говорив по телефону. Один із військових наказав сержанту вбити цивільного, щоб він не повідомив про них українським захисникам. Той здійснив декілька прицільних пострілів через відкрите вікно автомобіля з автомата Калашникова у голову 62-річного потерпілого. Чоловік помер на місці всього в декількох десятках метрів від свого будинку”, – розповідали в прокуратурі.

Невдовзі після цього Шишимарін із подільниками потрапив у полон. Українське слідство знайшло докази його причетності до вбивства.

Прокурорами і слідчими СБУ були зібрані докази причетності Шишимаріна до порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). За ці дії йому загрожувало від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

23 травня Солом’янський районний суд міста Києва оголосив вирок: Шишимаріна засудили до довічного ув’язнення.
Суд дійшов висновку, що Шишимарін діяв із прямим умислом, а його каяття не визнали повністю щирими.

Однак 29 липня Київський апеляційний суд своїм рішенням змінив обвинувальний вирок першої інстанції на 15 років тюрми.

Читайте також:
Окупант Михайло Куліков, що з танка обстрілював будинок у Чернігові, визнав у суді свою провину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна