Україна планує провести другий Саміт миру до кінця року, – ОП

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що Україна прагне провести другий Саміт миру до кінця 2024 року.

Про це він сказав в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Процес не має бути затягнутим. Україна, як ніхто, хоче якнайшвидше миру. Але ми точно не хочемо миру на основі так званого російського визнання реальності, як вони про це кажуть”, – сказав Жовква.

Відповідаючи на запитання, від чого все-таки залежатиме проведення другого Саміту миру, оскільки швейцарська сторона вже заявила, що такий саміт може відбутися ще до президентських виборів у США в листопаді цього року, Жовква відповів: “Безумовно, вибори в США – це важлива подія, за якою слідкує весь світ… Але, мені здається, визначальним для дати проведення другого саміту є саме інтенсивність роботи в тематичних групах. Ви ж чули президента, який сказав, що другий Саміт миру буде не через роки, а через місяці. Ось така установка України”.

Він також зазначив, що Україна підтримує зв’язок з Швейцарією щодо оновлення списку з приєднання нових країн, відзначивши її роль в безумовно вдалій організації першого Саміту миру.

Відповідаючи на запитання, де може бути відбутися другий Саміт миру, заступник глави Офісу президента зауважив, що “в України, безумовно, є розуміння таких потенційних країн, тому що із цими країнами ми вже проробили певну роботу. Але давайте не полегшувати роботу агресору… У нас є низка країн, і можу сказати з великою часткою ймовірності, що такий саміт може відбутися в одній із країн Глобального Півдня. І це було б логічно, тому що перший саміт відбувся в європейській державі, у нейтральній Швейцарії. Тепер, за логікою подій, цей саміт має відбутися в одній із країн Глобального Півдня. Яка це буде країна, побачимо. Це живий процес”.

“Та країна, яка матиме честь провести другий саміт, має вже сьогодні активно працювати. І низка таких країн уже є, і вони працюють. Зокрема, ті з них, які були на першому Саміті миру. І, можливо, не всі з них були представлені на рівні президентів і прем’єр-міністрів. Але не можу розкривати навіть потенційний перелік цих країн, щоб в агресора не з’явилося шансів перешкодити його проведенню”, – додав він.

Заступник глави Офісу президента наголосив, що Україні потрібні ті держави, “які готові, якщо треба, дуже жорстко розмовляти з Російською Федерацією, говорити “ні”, бо мова російських ультиматумів закінчилася. Зараз буде говорити спільний голос світової спільноти”.

“На нашому боці за підсумками саміту вже більшість країн світу. І цей список точно зростатиме. Тому кожна країна, яка хоче брати активну участь у цьому процесі, має чітко визначити свою позицію”, – сказав Жовква.

Читайте також:
Держава Антигуа і Барбуда, що не брала участі в Саміті миру, приєдналась до фінального комюніке
До президентських виборів у США: у МЗС Швейцарії назвали терміни другого Саміту миру

Нагадаємо, 15−16 червня у Швейцарії відбувся перший Глобальний саміт миру, ініційований Україною. Комюніке саміту підписали 78 країн і чотири делегації. Серед тих, хто не підписав документ — Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об’єднані Арабські Емірати.

Водночас, днями свої підписи під підсумковою декларацією Саміту миру відкликали Ірак та Йорданія, а також Руанда. При цьому у списку з’явився Вселенський патріархат, якого раніше не було в цьому переліку підписантів.

Днями до фінального комюніке також приєднались держави Антигуа і Барбуда та Замбія.

У комюніке узгодили спільну позицію щодо трьох пунктів: продовольча безпека, ядерна та енергетична безпека й звільнення всіх полонених і депортованих українців і українок, дорослих і дітей, яких викрала Росія.

Читайте також:
До президентських виборів у США: у МЗС Швейцарії назвали терміни другого Саміту миру
Учасники першого Саміту миру для України підписали Спільне комюніке

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.