Розгін Майдану 30 листопада: суд закрив справу проти чотирьох беркутівців

Шевченківський райсуд Києва закрив кримінальне провадження щодо чотирьох начальників «Беркуту» та ексначальника управління громадської безпеки МВС у Києві у справах про розгін Євромайдану 30 листопада та 1 грудня 2013 року.

Про це повідомляють «Цензор.Нет» та Суспільне.

Відповідне рішення ухвалив суддя Віталій Циктіч. Провадження закрили у зв’язку з закінченням строків давності для притягнення до відповідальності.

Фігурантами справи були заступники командира київського «Беркуту» Андрій Дидюк і Микола Тягнирядно, командири 3-ї та 4-ї рот Євген Антонов та Юрій Шевченко, а також ексначальник управління громадської безпеки ГУ МВС у Києві Олег Мариненко. Їх обвинувачували у перевищенні службових повноважень та перешкоджанні мирним зібранням 30 листопада 2013 року.

Мариненку також інкримінували епізод побиття на Банковій 1 грудня 2013 року із додатковим обвинуваченням у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків, та перешкоджанні діяльності журналістів.

Справа розглядалась майже 10 років, в ній було близько 170 потерпілих. Частина з них звернулась до суду з клопотанням не закривати справу, зважаючи на те, що обвинувачені та їх адвокати протягом тривалого часу затягували розгляд справи в суді.

Адвокатка потерпілих Вікторія Дейнека повідомила, що розглядає можливість продовжити оскарження через Європейський суд з прав людини. Також, за її словами, для тих, хто подав цивільні позови, тепер постане питання про те, щоб самим доводити вину беркутівців в судах.

Самі «беркутівці» відмовились коментувати рішення суду, а Олег Мариненко на запитання журналістки Суспільного відповів агресивно, кажучи, що «теж може потикати їй телефоном в обличчя».

Читайте також:
Розгін Майдану 30 листопада 2013 року: суди й вироки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна