Українські медіа поширили російський фейк про французьких легіонерів у Слов’янську

Українські медіа поширили розповсюджену російською пропагандою інформацію про нібито прибуття французьких легіонерів до Слов’янська для підтримки українських воїнів.

Про це повідомила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у вівторок, 7 травня.

Зокрема, цю інформацію з пропагандистських ресурсів РФ поширили онлайн-видання ТСН, “Главком”, “Фокус”, iPress.ua, “Подробиці”, “Прямий”, “Вголос”, Informator, “33-й канал”, “Frontnews Україна”, RedTram, “Експрес”.

Першоджерелом цього фейку, як з’ясував Центр протидії дезінформації при Раді нацбезпеки та оборони (ЦПД), стало видання Asia Times. Автором статті названо колишнього посадовця Пентагону Стівена Браєна, який посилався на інформацію з російських пропагандистських пабліків, що її опублікували. Також цей фейк поширювали, окрім російських ресурсів, і деякі європейські медіа.

Нацрада зазначає, що ця дезінформація – класичний приклад російської інформаційної кампанії з метою введення в оману світової спільноти й дискредитації зусиль України в протидії російській агресії.

“Це також дискредитує заяви лідерів Французької Республіки щодо надання військової допомоги Україні. Поширення таких відвертих фейків російської пропаганди підриває довіру громадськості до медіа, сіє паніку і розбрат у суспільстві, що особливо небезпечно в умовах війни”, – зазначає медіарегулятор.

Також цю інформацію спростувало Міністерство закордонних справ Франції, заявивши, що країна не вводила військ в Україну.

Нацрада закликає українські медіа дотримуватися професійних стандартів, ретельно вивчати походження будь-якої інформації, особливо пов’язаної з війною.

Водночас регулятор звернув увагу, що медіа видалили цей фейк після спростування інформації Центром протидії дезінформації, та зауважує, що видалення “не применшує завданої шкоди і має зайвий раз налаштувати медіа на більш професійний підхід до чутливої інформації”.

Читайте також:
Харківська ОВА спростовує фейк про буцімто евакуацію родин військових і влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна