До чого РФ хоче змусити Захід брязканням ядерною зброєю – відповідь ISW

Кремль знову активізує кампанію рефлексивного контролю, спрямовану на прийняття рішень на Заході, використовуючи ядерні погрози та дипломатичні маніпуляції.

Рефлексивний контроль – ключовий елемент російського інструментарію гібридної війни. Це тактика, яка формує супротивника за допомогою цілеспрямованої риторики та інформаційних операцій таким чином, щоб супротивник добровільно вчинив дії, вигідні Росії.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Росія часто використовувала ядерне брязкання протягом повномасштабного вторгнення в Україну для того, щоб змусити Захід, якого Росія визначає своїм супротивником, припинити надавати військову підтримку Україні, і це ядерне брязкання стало формою російського рефлексивного контролю”, – зазначають аналітики.

Так, 6 травня міністерство оборони Росії повідомило, що президент РФ Володимир Путін доручив російському Генштабу підготуватися до проведення навчань з нестратегічної (тактичної) ядерної зброї для “відпрацювання підготовки та застосування” тактичної ядерної зброї.

У міноборони РФ заявили, що в навчаннях братимуть участь ракетні формування Південного військового округу Росії, а також російська авіація і військово-морські сили, міноборони та МЗС РФ, зокрема, заявили, що Росія проведе ядерні навчання у відповідь на нібито “провокаційні заяви та погрози”, зроблені західними офіційними особами на адресу Росії.

Російські чиновники є важливою частиною зусиль Росії з використання ядерної риторики як форми рефлексивного контролю, про що неодноразово повідомляв Інститут світової політики. Вони постійно приурочують навчання з ядерної готовності і нечіткі погрози ядерної відплати до важливих політичних рішень Заходу щодо війни в Україні, щоб змусити західних політиків стримувати себе і зменшити підтримку України.

Нинішнє очевидне відродження ядерної риторики, цього разу у формі запланованих тактичних навчань з використанням ядерної зброї, збігається з неминучим прибуттям західної зброї в Україну.

Російські офіційні особи, ймовірно, використовують інформаційну операцію про ядерну зброю, щоб відмовити західних партнерів України від надання додаткової військової підтримки і налякати західних політиків, щоб вони не дозволили українським військам використовувати надані Заходом системи для атак на законні військові об’єкти в Росії.

Російські війська проводять планові ядерні навчання в рамках цієї ширшої інформаційної операції з ядерної риторики, але ISW продовжує оцінювати, що Росія вкрай малоймовірно застосує тактичну ядерну зброю на полі бою в Україні або деінде.

Читайте також:
Міноборони РФ анонсувало навчання з тактичною ядерною зброєю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна