Про бронювання від мобілізації і від реальності, – Лиховій

Дмитро Лиховій
військовослужбовець ЗСУ, журналіст, засновник “Новинарні

ПРО БРОНЮВАННЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ І ВІД РЕАЛЬНОСТІ (FB)

Друзі, ви великі молодці, що нарешті закругляєтеся після тижневого срачу про Булгакова і переходите до обговорення проблеми мобілізації. Щоправда, кейс вузький і називається “Працівників “Пересувного цирку України” забронювали від мобілізації”.

Але зверніть увагу. Попереднього разу ви так само пожвавлювалися з цього приводу (це я легко перевіряю за #реєстр_срачів) 23.12 – тоді “футболісти ФК “Оболонь” заброньовані від мобілізації, бо це “критично важливе” для економіки підприємство”.

Я пояснював і тоді, і нагадаю зараз. Проблема не в Мінкульті (який, авжеж, паралельно бронює і телеканали з єдиного телемарафону). І не в Мінмолодьспорті. І не в Мінекономіки.

Проблема – в нормативній базі нинішньої мобілізації як такій. Яка чомусь полягає в тому, щоб якомога більше людей могли відмазатися від війська, а не посилити його. І проблема в ставленні до мобілізації більшості з тих, хто лишається в тилу.

Є така постанова Кабінету Міністрів №76 від 27.01.2023, яка встановлює порядок бронювання від призову за мобілізацією. Вона є у відкритому доступі, почитайте. Цілком може бути, що ви теж (або ваші рідні і близькі) заброньовані згідно-відповідно до 76-ї постанови.

У цьому документі перелічені умови, з якими на визнання “критично важливим для економіки підприємством” та, відповідно, бронювання від призову можуть претендувати чи не всі охочі – працівники заводів, фабрик, супермаркетів, футбольних клубів, агропідприємств, бензозаправок, телеканалів, хорових колективів, ТОВок і – так – пересувних цирків також.

Працюй у колективі, плати податки, відповідай хоча б трьом критеріям із восьми, подавай заявку, посилай співробітників на ВЛК – і претендуй на законну відстрочку від мобілізації.

Це реалії. Як я розумію, дотриматися визначених постановою критеріїв і пройти затвердження досить нескладно. Мінекономіки і Генштаб просто виконують те, що визначено урядом.

Для мене незбагненно, як це корелюється із реальною ситуацією на фронті, коли у смугах оборони деяких підрозділів замість десятків людей сидять одиниці. І деякі ВОПи існують лише в умовних позначеннях.

Тому лінія фронту і “динамічна” – це означає, що вона потроху сунеться на захід.

Для мене незбагненно, як у таких умовах можна пів року мусолити зміни до закону про мобілізацію. Тих політиків та депутатів, які його вихолощують і торпедують спамом правок, по-хорошому давно мало б запресувати СБУ – за антидержавну діяльність і підрив обороноздатності.

Для мене незбагненно, як можна нарікати на Конгрес США, який не приймає свій закон і не дає нам черговий пакет допомоги, якщо в нас досі не ухвалено власний дієвий закон про мобілізацію. І якщо в нас 76-та постанова Кабміну саме така, яка є.

Тому, звичайно, можна й далі щоразу кепкувати з приводу чергового бронювання від призову циркачів, футболістів або телемарафонщиків.

Але краще почати серйозну розмову про те, що зміна нормативної бази та законодавства щодо мобілізації, посилення цих норм, відмова від толерування ухилянтів, викорінення антимобілізаційних спільнот – це БАЗОВІ УМОВИ ВИЖИВАННЯ ДЕРЖАВИ. Нашої з вами, Української.

Якщо в цих питаннях не буде зрушень – великі зрушення можуть відбутись по лінії фронту. З усіма наслідками, які звідси (ви)тікають.

Можна отримати від партнерів купу зброї. Можна накопати купу окопів. Можна задонатити, закупити й виробити мільйони дронів. Але ні зброя, ні окопи, ні дрони не воюють самі, без людей.

Наприкінці минулого літа я про це почав попереджати. Тепер про це багато говорить в ефірах Євген Дикий.
З того часу не мав очікуваного вами успіху український наступ. Зате мав успіх ворог – в Авдіївці, Мар’їнці, Ласточкиному, Сєверному, Степовому, Орлівці, Побєді, Тоненькому, Іванівському і т.д.

Ну, давайте почекаємо і подивимося, що і де буде ще через сім місяців.

Але краще все-таки не чекати.

Читайте також:
Євген Дикий: Коли буде взято одне з великих українських міст — тоді влада прокинеться


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна