ЗС РФ зможуть піти в наступ лише на одному оперативному напрямку: аналіз ISW

Ймовірний масштабний наступ наприкінці весни чи влітку російські війська можуть зосередити на заході Донецької області. Армія РФ обмежиться одним оперативним напрямком через брак сил.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 31 березня.

Командування РФ може зосередити свою наступальну операцію на заході Донецької області, сподіваючись використати стійке, але незначне просування російських військ у цьому секторі.

Українські офіційні особи нещодавно попередили, що російські війська накопичують особовий склад уздовж Харківсько-Луганського напрямку, під Бахмутом, біля Авдіївки та на заході Запорізької області, проте фахівці ISW продовжують оцінювати, що російські війська, ймовірно, зможуть розпочати узгоджену широкомасштабну наступальну операцію лише на одному оперативному напрямку через обмеженість власних людських ресурсів і планування.

У звіті вказано також про те, що українські війська, схоже, відбили російську батальйонну механізовану атаку поблизу Авдіївки 30 березня. Це перша подібна атака відтоді, як війська РФ розпочали кампанію із захоплення міста наприкінці жовтня 2023 року.

Російські сили, як пише ISW, включно з елементами російського 6-го танкового полку (90-та танкова дивізія, Центральний військовий округ [ЦВО]), залучили 36 танків і 12 бойових машин піхоти (БМП) БТР до великомасштабного механізованого штурму поблизу Тоненького 30 березня.

При цьому, як зазначається, під час штурму українські сили знищили 12 російських танків і вісім БМП, а лобовий штурм не зміг прорвати українську лінію фронту.

На думку аналітиків, здатність України захиститися від наступу 30 березня, особливо під Авдіївкою, де українські сили були змушені швидко відійти на нові оборонні позиції після втрати населеного пункту, є позитивним показником здатності України захиститися від майбутніх широкомасштабних російських атак та очікуваної наступальної операції Росії влітку 2024 року.

Фіксується готовність російського військового командування залучити до наступу під Авдіївкою батальйон танків. Такі дії вказують на те, що цей наступ є пріоритетним для росіян.

Читайте також:
Ситуацію на фронті стабілізували, але Росія готує новий контрнаступ, – Зеленський
ЗС РФ із настанням літа можуть розпочати новий великий наступ, – The Economist

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна