Загибель помічника Залужного Частякова: ДБР завершило розслідування щодо офіцера, який подарував гранати

Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо офіцера з апарату Головнокомандувача ЗСУ, який подарував бойові гранати помічникові колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного Геннадію Частякову.

Про це 29 березня повідомила пресслужба ДБР.

Зазначається, що військовий, якому на першочерговій стадії досудового розслідування повідомлялося про підозру у незаконному збуті бойових припасів, передав загиблому вибуховий “подарунок” з гранатами на честь дня народження.

При цьому він не попередив колегу про справжність гранат та не пересвідчився, що він та інші присутні у робочому кабінеті зрозуміли, що він дарує саме вибухові пристрої.

Як наслідок, під час розпакування “подарунка” вдома одна із гранат вибухнула в руках Частякова, який був впевнений що це сувенірні чарки. Від отриманих поранень він загинув на місці, а його неповнолітній син отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Фігуранту (раніше ЗМІ повідомляли, що йдеться про полковника Андрія Тімченка) повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри.

Він підозрюється у викраденні, привласненні та збуті боєприпасів, вбивстві через необережність та нанесенні тяжкого тілесного ушкодження через необережність (ч. 4 ст. 410, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 119, ст. 128 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Передісторія

Увечері 6 листопада стало відомо, що у будинку в селі Чайки (Бучанський район Київської області) від вибуху гранати загинув помічник головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, колишній підприємець майор Геннадій Частяков.

За даними слідства, цього дня Частяков святкував свій день народження. Він повернувся додому з подарунками від колег. Серед них був подарунковий ящик, у якому серед іншого знаходилось шість гранат західного зразка з маркуванням Д5.

Бойові гранати і пляшку віскі Частякову подарував колега по службі, за даними ЗМІ – це полковник Андрій Тімченко.

Про обставини НП розповіла дружина.

Фото: ОГП

Одну з гранат взяв до рук син майора. Забираючи в дитини боєприпас, Частяков нібито висмикнув кільце, що спровокувало вибух.

39-річний майор загинув на місці. Його 13-річного сина госпіталізували з тяжкими пораненнями, 11-річна донька отримала незначні тілесні ушкодження.

На місці події правоохоронці вилучили ще п’ять подібних гранат. Під час проведення невідкладного обшуку у колеги військовослужбовця, який зробив цей “подарунок”, вилучено два аналогічних боєприпаси.

Надалі встановлюються причини та обставини події, тривають допити очевидців та свідків, готується проведення комплексу експертиз.

Кримінальне провадження відкрито за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 115 та ч. 1 ст. 263 КК України.

9 листопада в Державному бюро розслідувань заявили, що повідомили про підозру офіцеру з Апарату Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, який подарував гранати Геннадію Частякову.

За даними ДБР, офіцер набув без відповідного на це дозволу 8 ручних універсальних наступально-оборонних гранат “DM 51A2” та приніс їх до свого службового кабінету. Згодом він упакував шість з них у подарунковий дерев’яний ящик та поклав туди пляшку міцного алкоголю. Цей ящик він подарував Геннадію Частякову з нагоди його дня народження.

“Цими діями офіцер фактично вчинив збут вибухових пристроїв. Ще дві гранати він продовжив зберігати у шафі свого робочого кабінету, де вони були вилучені працівниками правоохоронних органів”, – повідомляє ДБР.

Офіцеру повідомлено про підозру у придбанні, зберіганні, носінні та збуті вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 ККУ).

Читайте також:
Справа про загибель помічника Залужного: підозрюваний не коментує, звідки взяв бойові гранати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна