Інститут нацпам’яті закликає знести перейменовану Арку дружби народів

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики, а тому вона підлягає повному демонтажу.

Такий висновок зробила експертна комісія Українського інституту національної пам’яті із визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики, передає “Інтерфакс-Україна”.

Комісія наголошує, що, навіть попри перейменування об’єкта на Арку свободи українського народу, цей монумент становить загрозу національній безпеці України, оскільки він репрезентує радянські ідеологеми й конотації.

“Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов’язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією, належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу”, — зазначено у висновку комісії.

Довідково:

Первинною назвою пам’ятки була Арка дружби народів. Її встановили у 1982 році з нагоди 60-ї річниці утворення СРСР і 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року.
У квітні 2022 року почався демонтаж бронзової скульптури двох робітників під Аркою дружби народів, яка символізувала «возз’єднання України та росії». Саму ж Арку перейменували.

Читайте також:
Київрада перейменувала арку Дружби народів та визначилася щодо ще 47 пам’яток

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна