Системи SAMP/T і Patriot можуть збивати російські гіперзвукові “Циркони”, – Повітряні сили

Речник Повітряних сил Збройних сил України майор Ілля Євлаш повідомив, що українська протиповітряна оборона має можливість збивати російські гіперзвукові ракети “3M22 “Циркон”, однак необхідно більше систем, здатних перехоплювати балістику.

Про це він заявив у середу, 27 березня, під час ефіру “Свобода.Ранок”.

Речник пояснив, що у гіперзвукової зброї швидкість становить понад 5 махів, а 1 мах – це приблизно 1200 км на годину.

“Тобто це дуже-дуже швидка зброя. Якщо ми говоримо про “Циркони”, то це приблизно 8-9 махів. Це неймовірно швидко. Однак, коли ці ракети заходять на ударну траєкторію, їхня швидкість спадає. І вона стає дозвуковою. Десь 4,5 маха. І саме в цей момент ми можемо застосовувати наші комплекси, які є протибалістичними. Це SAMP/T, Patriot, які можуть наносити потужні ураження і збивати навіть ось таку ось зброю”, – цитує Євлаша інформаційне агентство “Інтерфакс-Україна”.

Однак речник зазначив, що експерти з Науково-дослідного інституту ще встановлюють, яким конкретно типом ракет було завдано удару 25 березня по Києву.

За його словами, можливе застосування ворогом “Цирконів” вказує, ймовірно, на те, що РФ має дефіцит зброї, зазначивши, що цей тип ракет є протикорабельним. Водночас у Повітряних силах не виключають, що атака “Цирконами” може бути перевіркою української системи ППО.

“Завдяки нашим партнерам у нас є способи ураження (балістики – ред.). Звісно, нам їх потрібно більше. У нас дуже великий фронт, а у ворога, на жаль, багато різних ракет, які вони застосовують досить інтенсивно”, – зазначив Євлаш.

Читайте також:
“Летить не туди, куди треба”: у КНДІСЕ прокоментували можливості російського “Циркона”, якими РФ била по Києву

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна