Американські експерти пропонують передати ЗСУ південнокорейські 105-мм снаряди. У Сеула їх близько 3,4 млн, – ЗМІ

В умовах нестачі в України артилерійських снарядів Сполучені Штати могли б звернутись до Південної Кореї з пропозицією передати боєприпаси калібру 105 мм, від яких Сеул поступово відмовляється.

Таку ідею висловили експерти американських аналітичних центрів 25 березня, пише корейське видання Yonhap.

Фахівці авторитетного вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Марк Канчіан та Кріс Парк зауважили, що Південна Корея нині переводить свою артилерію із 105-мм на потужніші платформи калібру 155 мм і не зможе передавати 155-мм снаряди через зростаючі загрози з боку КНДР.

Водночас, за їх підрахунками на основі публічних повідомлень, Південна Корея може мати близько 3,4 мільйона 105-мм артснарядів, сумісних із усіма 105-мм гаубицями, якими володіє Україна (британські L119 та американські М101 – ред.).

Експерти переконані, що передача 105-мм снарядів не зашкодить бойовій готовності південнокорейської армії, оскільки нині на її озброєнні артилерія цього калібру становить менше 30% і триває перехід на 155-мм самохідні гаубиці вітчизняного виробництва K9 Thunder.

На думку аналітиків CSIS, пропозиція США передати більшу частину запасів корейських 105-мм снарядів із подальшою заміною їх 155-мм боєприпасами, які зараз виробляються, може сподобатися Південній Кореї.

Минулого року Вашингтон співпрацював із Сеулом, аби відправити в Україну понад 300 тисяч 155-мм снарядів, отримуючи від Південної Кореї боєприпаси з умовою, що США є їх кінцевим споживачем. Це дозволило Сеулу надати Україні непряму підтримку зброєю, не порушуючи формально свого принципу нелетальної допомоги.

“Щоб озброїти Україну в умовах скорочення її запасів артснарядів та інерції Конгресу, адміністрації США може знадобитися повторно скористатися південнокорейськими запасами боєприпасів,”, – пише Yonhap.

Читайте також:
Є новий пакет допомоги і від Канади: понад $30 млн на снаряди. Плюс пакет ПНБ для нічних операцій ЗСУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна