Священник УПЦ МП і “політексперт” московської радіостанції Калинчук отримав підозру в колабораційній діяльності, — ЗМІ

Священник УПЦ МП Руслан Калинчук родом з Надвірнянського району Івано-Франківщини отримав від СБУ підозру у співпраці з російськими окупантами.

Про це повідомляє видання Pravda.if з посиланням на власні джерела у Надвірнянському районі, де правоохоронці проводили обшук у домі Калинчука.

Калинчук тривалий час служив у храмі Луки Кримського у Києві, а торік втік з України до РФ. Впродовж останніх місяців став регулярно з’являтися в ефірах російських пропагандистських ЗМІ. Є ведучим московської православної радіостанції “Радонеж”, де виступає в ролі “політексперта” і “православного місіонера”, сіючи прокремлівські наративи.

Обшук у домі Калинчука відбувся у межах більш масштабної спецоперації, про яку пресслужба СБУ повідомляла 12 березня.

Як повідомляла “Новинарняраніше, тоді СБУ нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційні диверсії на замовлення ФСБ. Відомо, що йдеться про “Союз православних журналістів” – обшуки організація підтвердила на своєму сайті.

До угруповання входило понад 15 учасників, чотирьох ключових фігурантів СБУ затримала. Серед них – координатор злочинної мережі, один із очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби. Координатор давав завдання учасникам мережі готувати та поширювати спеціально підібрану, недостовірну, неповну та упереджену інформацію з церковних питань.

За даними СБУ, зловмисники масово продукували та “розганяли” прокремлівські наративи та провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалювати релігійну ненависть в Україні.

Для цього фігурант особисто інструктував “виконавців” – інших учасників злочинної організації, які діяли під виглядом “політекспертів” і готували провокативні дописи та відеосюжети.

Підготовлений контент розповсюджували через десятки підконтрольних каналів у Telegram та YouTube, а також на сторінках у Facebook та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ (МП).

Одразу після оприлюднення “замовних” матеріалів їх миттєво “підхоплювали” центральні телеканали та інтернет-видання РФ для поширення фейків про Україну.

На підставі зібраних доказів чотирьом затриманим та ще десятьом учасникам злочинної організації повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації);
  • ч. 3 ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою);
  • чч. 1, 2 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України).

Наразі вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу ‒ тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також:
Погрози і шантаж західною допомогою: як Кремль і його симпатики атакують законопроєкт про обмеження впливу МП в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна