Найскладніше досі у Харкові, — Зеленський прокоментував ситуацію після масштабної атаки РФ на українську енергетику 22 березня

У регіонах триває відновлювальна робота після наймасштабнішої атаки РФ на українську енергетику за останній час, яку окупанти здійснили 22 березня.

Про ситуацію станом на суботу, 23 березня, розповів президент України Володимир Зеленський.

“Отримав усі необхідні доповіді щодо відновлювальних робіт у наших областях після російського удару в пʼятницю: звіти від МВС, енергетиків, регіонів. Всюди безперервно тривала робота. Я дякую кожній ремонтній бригаді, всім працівникам енергетичних компаній, нашим рятувальникам з ДСНС України, всім задіяним комунальним службам”, — зазначив він.

За його словами, найскладнішою залишається ситуація в Харкові, де все ще триває відновлення електропостачання.

“Найскладніше досі у Харкові. Продовжується підключення до електрики побутових споживачів. Темп максимальний з можливого зараз. Дніпровщина — вся область підключена, окрім частини споживачів у Нікополі. Робиться все, щоб і там дати електрику. Сумщина, Полтавщина, Одещина, Вінниччина, Франківщина, Хмельниччина, Миколаїв і Запоріжжя — фактично всюди відновлено технічну можливість подачі електрики. У частині громад діють аварійні графіки відключень”, — зазначив президент.

Окрім цього, він повідомив, що сьогодні вже була доповідь військового командування.

“На фронті стабільно. Вдячний усім солдатам і командирам за збереження наших позицій і необхідні дії”, — додав Зеленський.

Додамо, як повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, станом на ранок 23 березня по м. Харкову та Харківській області було підключено до електроживлення понад 440 тис. абонентів. Втім, наразі відключено до 275 тис. абонентів міста і області. Енергетики продовжують працювати 24/7 над ліквідацією наслідків обстрілів.

Контекст

У ніч проти 22 березня країна-агресорка Росія атакувала українську енергетику. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, це була наймасштабніша атака за останній час.

Мета – не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни, написав він у Facebook.

Унаслідок обстрілу є влучання й пошкодження обʼєктів генерації, системи передачі й розподілу електроенергії у різних областях. Також через атаку ворога було знеструмлено одну з ліній електропередачі, яка живить ЗАЕС.

Крім того, спостерігаються перебої зі світлом у частині областей. Проте енергетики працюють над відновленням електропостачання.

“Робимо усе можливе, аби якнайшвидше повернути людям світло. Ворогу нас не залякати і не зламати. Ми довели це минулого року, доведемо і зараз”, — наголосив Галущенка.

У пресслужбі ДТЕК заявили, що росіяни атакували теплоелектростанцію ДТЕК, серйозно пошкоджено обладнання. Після закінчення обстрілів працівники підприємство оперативно розпочали усунення наслідків атаки й відновлення роботи пошкодженого обладнання.

Обстріл ЗАЕС

Запорізька атомна електростанція вчергове перебуває на межі блекауту. Сьогодні, 22 березня, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ “Дніпровська”, що з’єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України.

“Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ “Запорізька ТЕС – Феросплавна”, повідомляє “Енергоатом”.

Ця лінія нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу.

“Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції”, – наголосив очільник “Енергоатома” Петро Котін.

Він зауважив, що Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома, а РФ повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку.

Від початку російської окупації ЗАЕС вже пережила вісім повних блекаутів і ще один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їхньої відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії.

Обстріл Харківської області

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що окупанти здійснили більше 15 ударів по обʼєктах енергетики в регіоні, у результаті Харків залишився майже без світла.

“Місто фактично повністю без світла. Всі екстрені служби вже працюють”, — написав він.

Обстріл Сумської області

За даними Сумської ОВА, у населених пунктах Сумського, Конотопського і Шосткинського районів тимчасово введені графіки аварійних відключень через російську атаку.

“Працюють пункти незламності, де можна зарядити телефон, інші гаджети, скористатись інтернетом. Енергетики працюють над відновленням електропостачання”, — йдеться у повідомленні.

Обстріл Кіровоградської області

За повідомленням Знамʼянського РЕМ, аварійне відключення відбулося в селі Богданівка Кіровоградської області. Також додатково відбулися аварійні відключилися частина селище Знамʼянка, Суботці та частина міста Знамʼянка.

Як повідомило “Суспільне”, також немає електрики в низці мікрорайонів Кропивницького.

Обстріл Дніпропетровської області

Керівник Ради оборони Кривого Року Олександр Вілкул заявив, що в місті введено графіки аварійних відключень.

“Введено графіки аварійних відключень. Лікарні та інші об’єкти інфраструктури, де це можливо, переходять на генератори”, — написав він.

Обстріл Львівської області

Голова Львівської ОВА Максим Козицький зазначив, що БПЛА атакував обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині.

“Під час повітряної тривоги безпілотник окупантів влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині. Почалася пожежа. Зараз її гасять вогнеборці”, — сказав він.

Обстріл Одеської області

Унаслідок нічної масштабної атаки  пошкоджень зазнали і енергооб’єкти Одещини. Через це, за розпорядженням НЕК “Укренерго”, в Одесі частково відбуваються стабілізаційні відключення.

Очільник ОВА Олег Кіпер повідомив про знеструмлення 53 тисячі абонентів електропостачання. Фахівці проводять відновлювальні роботи.

Читайте також:
Зеленський збирав ставку щодо ситуації з енергетикою: є закриті рішення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна