РФ цієї ночі вчинила наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час: є влучання, у низці областей зникло світло. ЗАЕС – на межі блекауту

У ніч проти 22 березня країна-агресорка Росія атакувала українську енергетику. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, це була наймасштабніша атака за останній час.

Мета – не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни, написав він у Facebook.

Унаслідок обстрілу є влучання й пошкодження обʼєктів генерації, системи передачі й розподілу електроенергії у різних областях. Також через атаку ворога було знеструмлено одну з ліній електропередачі, яка живить ЗАЕС.

Крім того, спостерігаються перебої зі світлом у частині областей. Проте енергетики працюють над відновленням електропостачання.

“Робимо усе можливе, аби якнайшвидше повернути людям світло. Ворогу нас не залякати і не зламати. Ми довели це минулого року, доведемо і зараз”, — наголосив Галущенка.

У пресслужбі ДТЕК заявили, що росіяни атакували теплоелектростанцію ДТЕК, серйозно пошкоджено обладнання. Після закінчення обстрілів працівники підприємство оперативно розпочали усунення наслідків атаки й відновлення роботи пошкодженого обладнання.

Обстріл ЗАЕС

Запорізька атомна електростанція вчергове перебуває на межі блекауту. Сьогодні, 22 березня, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ “Дніпровська”, що з’єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України.

“Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ “Запорізька ТЕС – Феросплавна”, повідомляє “Енергоатом”.

Ця лінія нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу.

“Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції”, – наголосив очільник “Енергоатома” Петро Котін.

Він зауважив, що Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома, а РФ повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку.

Від початку російської окупації ЗАЕС вже пережила вісім повних блекаутів і ще один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їхньої відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії.

Обстріл Харківської області

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що окупанти здійснили більше 15 ударів по обʼєктах енергетики в регіоні, у результаті Харків залишився майже без світла.

“Місто фактично повністю без світла. Всі екстрені служби вже працюють”, — написав він.

Обстріл Сумської області

За даними Сумської ОВА, у населених пунктах Сумського, Конотопського і Шосткинського районів тимчасово введені графіки аварійних відключень через російську атаку.

“Працюють пункти незламності, де можна зарядити телефон, інші гаджети, скористатись інтернетом. Енергетики працюють над відновленням електропостачання”, — йдеться у повідомленні.

Обстріл Кіровоградської області

За повідомленням Знамʼянського РЕМ, аварійне відключення відбулося в селі Богданівка Кіровоградської області. Також додатково відбулися аварійні відключилися частина селище Знамʼянка, Суботці та частина міста Знамʼянка.

Як повідомило “Суспільне”, також немає електрики в низці мікрорайонів Кропивницького.

Обстріл Дніпропетровської області

Керівник Ради оборони Кривого Року Олександр Вілкул заявив, що в місті введено графіки аварійних відключень.

“Введено графіки аварійних відключень. Лікарні та інші об’єкти інфраструктури, де це можливо, переходять на генератори”, — написав він.

Обстріл Львівської області

Голова Львівської ОВА Максим Козицький зазначив, що БПЛА атакував обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині.

“Під час повітряної тривоги безпілотник окупантів влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині. Почалася пожежа. Зараз її гасять вогнеборці”, — сказав він.

Обстріл Одеської області

Унаслідок нічної масштабної атаки  пошкоджень зазнали і енергооб’єкти Одещини. Через це, за розпорядженням НЕК “Укренерго”, в Одесі частково відбуваються стабілізаційні відключення.

Очільник ОВА Олег Кіпер повідомив про знеструмлення 53 тисячі абонентів електропостачання. Фахівці проводять відновлювальні роботи.

Читайте також:
2 балістичні і 29 крилатих. Повітряні сили знищили всі ракети, які летіли на Київ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна