Салліван у Києві запевнив, що допомогу для України буде ухвалено, закликав вірити у США і не назвав відновлення кордонів серед умов перемоги

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван з неоголошеним візитом приїхав до Києва і зробив низку заяв на спільній пресконференції з керівником офісу президента України Андрієм Єрмаком.

Серед іншого, він зазначив, що адміністрація Джо Байдена наразі не готова оголосити про постачання Україні далекобійних ракет ATACMS, запевнив у тому, що законопроєкт про допомогу Україні отримає “сильну двопартійну підтримку” в Палаті представників Конгресу й наголосив, що Україна повинна перемогти, але не назвав серед умов цієї перемоги збереження територіальної цінності.

Цитати з пресконференції публікують “Інтерфакс-Україна“, “РБК-Україна“, “Радіо Свобода“.

“Я сказав, що сьогодні Україна повинна перемогти. Що це означає? Це означає, що Україна вийде з цієї війни суверенною, незалежною, вільною, здатною стримувати майбутню агресію.

З сильною, динамічною демократією, з глибокими демократичними інститутами, з економікою, що зростає не тільки в традиційних галузях, а й у сфері високих технологій, у галузях, в яких ви впроваджуєте інновації навіть перед лицем російських атак. Ось що означає перемога”, – зазначив Салліван.

Тепер, сказав він, “це має вирішальний військовий вимір, тобто надання необхідної підтримки, постачання та зброї хоробрим українським солдатам, щоб вони могли ефективно робити те, що їм потрібно, на полі бою”.

“У нас є розвідувальне співробітництво, є економічне співробітництво, є дипломатія, яку ми проводимо разом, щоб працювати над демократичними реформами та економічними реформами. Тож це комплексна, всебічна і спільна робота уряду США, яку наш президент визначив як ключовий пріоритет Сполучених Штатів, щоб Україна не просто перемогла, а й домоглася успіху”, – наголосив радник Байдена.

За словами Саллівана, у Білому домі впевнені, що під час голосування Палати представників законопроєкт щодо пакета допомоги для України отримає сильну двопартійну підтримку.

Проте він не став робити прогноз, як скоро це може статися.

“Я впевнений, що ми зможемо отримати сильну двопартійну підтримку при голосуванні Палати представників за пакет допомоги Україні. Тому я не думаю, що ми маємо сьогодні говорити про план Б”, – зауважив він, відповідаючи на запитання, чи є в адміністрації Байдена такий план на випадок, якщо Конгрес не зможе ухвалити допомогу Україні.

“Я не робитиму прогнозів про те, коли саме це (позитивне голосування за допомогу Україні) буде зроблено, але ми працюємо над тим, щоб зробити це якнайшвидше, і президент Байден працює над цим щодня”, – сказав Салліван.

Він також закликав українців “вірити у США”.

“Я тут сьогодні, щоб сказати, що ми віримо у вас. Ми віримо, що ви переможете. Ми віримо, що ви побудуєте світле майбутнє для українського народу, більш сильну демократію, стійку і безпечну країну, яка зможе відбити майбутню агресію. І ми будемо вашим партнером на кожному етапі шляху”, – заявив він.

“І я тут, щоб сказати, що ви маєте вірити в Сполучені Штати. Ми стояли на вашому боці від самого початку цієї війни. Ми надали величезну підтримку і продовжуватимемо робити це щодня всіма доступними нам способами”.

Водночас на запитання щодо надання Україні далекобійних ракет ATACMS Салліван відповів, що не може на цей момент сказати нічого конкретного.

“Щодо ATACMS я, можливо, розчарую вас, але скажу, що мені немає про що оголосити сьогодні. Коли ми зможемо чимось поділитися, то ми це зробимо”, – зауважив він.

Читайте також:
Палата представників США розробить свій проєкт допомоги Україні – з суттєвими змінами від уже схваленого Сенатом у лютому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна