Армія РФ запустила по Україні близько 50 північнокорейських ракет, — керівник Харківської обласної прокуратури

Російська армія понад 50 разів била по Україні ракетами північнокорейського виробництва, з них щонайменше три — по Харкову.

Про це заявив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков у неділю, 17 березня, для сюжету ICTV., показавши докази причетності Північної Кореї до виготовлення цих ракет.

За його словами, на Харківщині є один офіційно зафіксований випадок використання ракети типу Hwasong 11 (KN-23/24) — нею росіяни вдарили по Шевченківському району Харкова 2 січня цього року. Походження ракет вдалося встановити українським і міжнародним експертам завдяки вцілілій хвостовій частині.

Ці ракети дуже схожі на російські “Іскандери”, але менш точні.

“Ця ракета низької якості, вона відрізняється від ракет типу “Іскандер” і має недосконалу систему управління. Дальність польоту — близько 700 км. Багато випадків, коли ця ракета вибухає у повітрі”, — сказав Олександр Фільчаков.

На північнокорейське походження ракети вказує нетипова для російських “Іскандерів” обмотка дротів, відсутність екранування й захисту від РЕБ, наявність на уламках ракети корейського ієрогліфа, а також мітки завода-виробника 112 — це військове підприємство особисто відвідував північнокорейський диктатор Кім Чен Ин.

Крім того, було зафіксовано ще два випадки, які вказують на те, що російська армія застосовувала цей вид озброєння 7 лютого 2024 року по Слобідському району м. Харкова — дві ракети з п’яти мали ознаки походження з КНДР, зокрема на них також були знайдені мітки завода-виробника.

“Ми очікуємо результати експертизи, після якої зможемо це точно підтвердити”, — додав Олександр Фільчаков.

Читайте також:
Росіяни вдарили по Харкову 2 січня “нетиповими “Іскандерами”: у прокуратурі визначили ймовірну країну виробництва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна