Росіяни вдарили по Харкову 2 січня “нетиповими “Іскандерами”: у прокуратурі визначили ймовірну країну виробництва

Ракети, яку російські військові 2 січня 2024 року випустили по Харкову, ймовірно, були вироблені в Північній Кореї.

Про це в суботу, 6 січня, заявив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, показавши уламки, повідомляє Укрінформ.

За його словами, у результаті дослідження уцілілої хвостової частини ракети, експерти дійшли висновку, що РФ могла отримати її з КНДР. Візуально вона схожа на “Іскандер”, однак є деякі технічні відмінності. Експерти також зазначають, що ракета була зібрана не так якісно.

“Під час удару від ракети залишилися дуже великі частини, зокрема, й хвостова частина, по якій ми змогли зрозуміти, що це нетипова ракета “Іскандер”. Якими ракетами били — такими ж самими чи ні (під час усіх ударів останніх днів) — зараз не можу сказати, оскільки під час інших влучань залишилися дрібні частини, за якими неможливо відрізнити, чи це “Іскандер”, чи дуже схожа на нього ракета. Проводяться експертизи”, — розповів Чубенко.

Уламки ракети, запущеної по Харкову 2 січня. Фото: “АрміяInform”.

За його словами, відмінностями досліджуваної ракети й типового російського “Іскандера” є:

  • розмір: ракета є трохи більшою, ніж “Іскандер”, буквально на 10 мм в діаметрі”
  • обмотка дротів: на російському “Іскандері” є захист від РЕБ, спеціальне керування. Тут воно відсутнє, а дроти просто йдуть всередині цієї ракети.

Окрім цього, є й інші технічні відмінності.

Росіяни також намагалися приховати маркування ракет, чого раніше не спостерігалося.

“Спроба затерти номери на певних деталях свідчить про бажання приховати інформацію про цю ракету. До того ж по внутрішньому обладнанню ми бачимо: надписи всередині не дуже охайні, зроблені врізнобій. Зазвичай у таких ракетах, зроблених і в Радянському Союзі, і вже в Росії, надписи дуже охайні, все зроблено дуже ретельно, подекуди ставляться навіть прізвища працівників заводу, щоб встановити відповідальних — хто саме і що робив. Тут же такого нема. І ті надписи, цифри, абревіатури, які є, вони різнотипні”, — наголосив речник Харківської обласної прокуратури.

Сказати точно, що це ракета корейського виробництва, фахівці не можуть. У прокуратурі також припускають, що вона могла бути виготовлена іншою країною або РФ перейшла на більш недбале вироблення ракет. Втім, Чубенко додає, що ракета схожа на ракети з північнокорейських парадів, фото яких можна знайти в інтернет-мережі.

“За соплами, за задньою частиною цієї ракети — вона дуже схожа. І, дійсно, північнокорейська ракета виготовлялася на базі “Іскандера”. Саме тому ми схиляємося до версії, що, можливо, це є ракета, яку надала Північна Корея. Але хочу зауважити, що прямих доказів, щоб стверджувати, що це Північна Корея, чи якась інша країна надала, зараз немає”, — зазначає він.

Контекст

Російські війська зранку 2 січня завдали щонайменше чотирьох ракетних ударів по Харкову. Загинула 91-річна жінка, 44 людини постраждали. Унаслідок обстрілу пошкоджено багатоквартирні житлові будинки, господарчі споруди, інша цивільна інфраструктура, автомобілі.

Читайте також:
У відповідь на масовану атаку РФ: Кулеба назвав п’ять кроків, які має вжити світ уже зараз

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна