РФ залучає на війну проти Україну дедалі більше іноземних найманців

Після величезних втрат російська призовна кампанія із примусової мобілізації та укладання контрактів з ув’язненими та “вагнерівцями” вичерпує свої можливості. Тому Москва залучає на війну проти України дедалі більше найманців із країн зі складною економічною ситуацією.

Про це заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко на пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Відповідаючи на запитання щодо країн походження найманців, Яценко зауважив, “що потік найманців із Куби не вщухає, бо там російські агітатори почуваються впевнено, тому кількість найманців зростає”. Крім того, багато найманців з Індії, Африки, Непалу, частково – з Сербії. Також бувають представники країн Латинської Америки, Єгипту, Йорданії, Іраку.

“У полон потрапляє один з тисячі, і вони щасливчики, бо зберегли своє життя. …Вони можуть бути засуджені лише за фактом того, що вони найманці, бо це незаконно. Але поки не відбулось таких судів, вони перебувають на утриманні як військовополонені. Тобто отримують триразове повноцінне харчування, гуманне ставлення, медичну допомогу, як і полонені РФ”, – сказав він.

Найманці можуть бути засуджені українським судом, але їх не обмінюють, бо вони не потрібні РФ. Їхнє звільнення буде залежати від процесу переговорів з країнами, звідки вони приїхали.

На пресконференції були присутні полонені – п’ятеро громадян Непалу, а також громадяни Куби, Сьєрра-Леоне, Сомалі.

Один із полонених непальців повідомив, що у нього у підрозділі було 17 представників Непалу, двоє з Камеруну і п’ятеро кубинців. Росіян не було, вони лише давали команди.

Практично всі найманці сказали, що не очікували, що їх відправлять на передову, адже не навчені воювати, не знають мови. Їх запевняли, що працювати будуть у логістиці, польових шпиталях. Один із непальців, який пробув на фронті лише чотири, зізнався: якби знав, як можна було здатися, то зробив би це відразу.

За словами іноземців, контракт із ними підписували на один рік, плату пропонували у середньому $2 тисячі на місяць. Найманці сказали, що пішли на війну через скрутне економічне становище. Дехто з них приїхав за туристичною візою і вважав, що працюватиме на будівництві, комусь обіцяли роботу в РФ, однак працевлаштуватисz не вдалося, чоловік залишився без коштів і змушений був завербуватись у військо. Втім, більшість розуміла, що йде в російську армію, однак чоловіки були певні, що не потраплять на війну. Про можливість заробити дізнавались через плакати, зокрема на Кубі, а також у соцмережах – Тікток, Фейсбуці.

Своєю чергою Яценко зазначив, що РФ пропонує найманцям чималі гроші, “але насправді вони дуже дешево коштують, бо є нюанс: термін життя такого піхотинця навіть не дні, а години”.

Читайте також:
Розвідка оприлюднила список найманців із Сирії, завербованих РФ на війну проти України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна