У Канаді помер Данило Мигаль, який з прапором України станцював гопак на матчі збірної СРСР під час Олімпіади-1976

У віці 68 років помер канадець українського походження Данило Мигаль, відомий тим, що під час півфінального футбольного матчу Олімпійських ігор-1976 між збірними СРСР та НДР вибіг на поле у вишиванці з прапором України і станцював гопак.

Про смерть Мигаля повідомили в Лізі українських канадців міста Тандер-Бей, де він проживав.

“Його яскравий дух, непохитний патріотизм та непохитна любов до української культури торкнулися сердець усіх, хто його знав. Спадок Данила назавжди залишиться в наших серцях та історії, починаючи від його пам’ятного акту мужності під час Олімпійських ігор 1976 року до його відданості справі просуванню свободи України. Прапор, яким він мужньо махав, гордо майорить у Києві, свідчить про його невмираючу мрію про Україну”, — йдеться в повідомленні спільноти.

Данило Мигаль народився у 1955 році в Канаді в родині українських емігрантів. Працював журналістом на радіо та в газеті у Тандер-Бей, а також на телебаченні Онтаріо. Був членом канадського Пласту, “Просвіти”, Спілки української молоді (СУМ).

1976 року в Монреалі на Літніх Олімпійських іграх проходив футбольний матч між збірними СРСР та НДР. Команду СРСР переважно складали українці, гравці київського “Динамо”. Данило Мигаль у вишитій сорочці вибіг на поле з прапором України та словами “Свободу Україні” й станцював гопак. Публіка почала аплодувати, гру зупинили, а Мигаля затримала поліція. За його словами, один з поліцейських переконував, що цей протест ніяк не допоможе українцям, та погрожував йому депортацією в СРСР. З поліцейського відділку Мигаля забирав син Степана Бандери Андрій, який тоді працював акредитованим журналістом.

Мигаль пояснив, що своїм вчинком хотів “драматизувати долю українського народу” і підтримати українських футболістів.

“Мені здавалося, що мій вчинок не залишиться в тіні і світ зверне увагу на те, що Україна може бути незалежною державою”, — згадував він пізніше.

Втім, у СРСР момент з Мигалем вирізали з трансляції. Раритетний запис із Мигалем під час цієї гри у 2010-х роках знайшов журналіст Микола Княжицький та надав йому розголосу, продемонструвавши на каналі “ТВі”, після чого він розійшовся в соцмережах.

2021 року посол України в Канаді Андрій Шевченко вручив Данилу Мигалю відзнаку за внесок у розвиток української громади в Канаді.

23 серпня 2022 року в День Державного прапора України прапор Мигаля, з яким він вийшов на матч під час Олімпіади у 1976 році, урочисто підняли на відкритті нового сезону Чемпіонату України з футболу. Президент України Володимир Зеленський з нагоди Дня прапора згадав про протест Данила Мигаля у своїй урочистій промові.

“Він (прапор — “Н”) також побував на Олімпіаді-76 у Монреалі, коли під час півфінального матчу між збірними СРСР та НДР з футболу на поле вибіг представник української діаспори в Канаді Данило Мигаль. У вишиванці та із синьо-жовтим прапором він станцював гопак. Він завжди мріяв передати цей прапор в Україну. Сьогодні це нарешті сталося. І цей легендарний прапор буде піднято сьогодні на відкритті чемпіонату України з футболу”, — зазначив Володимир Зеленський.

Читайте також:
Помер дисидент, політик і борець за незалежність Степан Хмара

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна