Республіканці розробляють власний пакет допомоги Україні, — NBC News

Спікер Палати представників США Майк Джонсон і голови ключових комітетів Палати представників, які займаються питаннями національної безпеки, розробляють власний пакет допомоги Україні.

Про це в суботу, 9 березня, повідомляє видання NBC News з посиланням на трьох інформаторів.

Законодавці сподіваються, що новий законопроєкт зможе пройти через Конгрес, не наштовхнувшись на опір консерваторів, які виступають проти подальшого фінансування України.

Наразі проєкт лише розробляється й до кінця не сформований. Втім, республіканці, які підтримують Україну, хочуть бути готовими його представити, як тільки Конгрес затвердить черговий законопроєкт з фінансування уряду 22 березня.

Як повідомили виданню два джерела, голосування за допомогу для України буде перенесено на квітень з огляду на заплановану двотижневу перерву у роботі Конгресу наприкінці березня.

За словами голови палати представників із закордонних справ Майка МакКола і сенатора Ліндсі Грема, серед пропозицій, які обговорюються, — розглядати частину невійськової допомоги як різновид кредиту.

Як застава для кредиту Україні можуть бути також використані російські активи, конфісковані урядом США через санкції.

Саме надання допомоги як кредиту має на меті заспокоїти консерваторів, які проти надання мільярдної допомоги Україні коштом американських платників податків, без довгострокового плану перемоги у війні.

Також надання допомоги як позики підтримує головний кандидат на посаду президента США від Республіканської партії Дональд Трамп.

Водночас американський високопосадовець, знайомий із позицією Білого дому, зазначив у коментарі NBC News, що “певна допомога краща, ніж її відсутність, але це не ідеальний спосіб її надання”.

“Попросити країну взяти на себе десятки мільйонів доларів боргу, який вони не можуть дозволити собі виплатити, — це рецепт для значного тягаря, що завдасть Україні довготермінової шкоди та може призвести до економічної кризи в майбутньому”, — зазначив він.

Цієї ж думки дотримується і радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

“Коли ви маєте справу з країною, яка бореться за своє життя, як Україна… розмови про кредити замість надання необхідного вливання готівки лише погіршать економічні проблеми цієї країни”, — наголосив він, додавши, що стабільна Україна “є одним з фундаментальних інтересів національної безпеки Сполучених Штатів”.

Читайте також:
Білий дім думає над виділенням $200 млн із резервів Пентагону Україні, – Bloomberg
Байден у посланні до Конгресу: Україна здатна зупинити Путіна, якщо її забезпечити зброєю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна