WP пише, що Зеленська не поїхала на звернення Байдена до Конгресу через Навальну. ОП назвав іншу причину

Перша леді України Олена Зеленська відхилила запрошення Білого дому відвідати промову “Про стан справ у державі” 7 березня, відмовившись від одного з найпочесніших заходів у Вашингтоні та підкресливши складну політику, з якою стикається її країна, охоплена війною.

Про це 5 березня пише The Washington Post. Імовірною причиною такого рішення у виданні називають присутність на заході вдови російського опозиціонера Юлії Навальної.

Як повідомляє WP, Олену Зеленську планували посадити поруч з Джилл Байден та Юлією Навальною. Планувалося, що образ обох жінок, кожна з яких є символом опору російському президенту Володимиру Путіну, стане потужним фоном для виступу президента Байдена на спільному засіданні Конгресу.

“Але потенційна присутність Навальної викликала дискомфорт в українців, кажуть люди, знайомі з перебігом переговорів у Києві. Хоча її покійного чоловіка широко називають іконою боротьби з корупцією, який ризикував своїм життям, виступаючи проти Путіна, спадщина Навального в Україні затьмарена минулими заявами про те, що Крим, який Путін анексував у 2014 році, належав Росії”, – йдеться у статті.

Представник Білого дому сказав, що рішення Зеленської, ймовірно, пов’язане з “конфліктом у графіку”, і переадресував подальші запитання до офісу Зеленської, який, як пише видання, на запит про коментар не відповів.

Українська правда” звернулася за коментарем до Офісу президента України. Там повідомили, що причина у “накладанні графіків”.

“Посольство України в США дійсно нещодавно отримувало запрошення для першої леді України бути присутньою 7 березня під час виступу президента США в Конгресі. Проте через заплановані події в графіку, в тому числі візит до Києва дітей із дитячого будинку, який завчасно був спланований, на жаль, перша леді не зможе взяти участь у події”, − повідомили в ОП.

Американський чиновник додав, що розсадка сидінь – це деталь, яку узгоджують ближче до події. До речі, Навальна також відмовилася бути присутньою на виступі Байдена. Її прессекретарка Кіра Ярмиш пояснила це втомою і бажанням “прийти до тями” після смерті чоловіка і роз’їздів, в яких вона перебувала останнім часом.

Один американський чиновник сказав, що Білий дім, ймовірно, не інформував Київ про те, що Навальна вирішила відмовитися від участі.

WP зазначає, що ще однією проблемою для Києва, який прагне отримати додаткову безпекову допомогу від США, є надто тісний зв’язок з Байденом. Президент США був головним захисником України, але Володимир Зеленський намагався уникнути подальшої політизації військових зусиль.

“Нині Україна відчайдушно лобіює республіканців у Палаті представників, щоб вони проголосували за прохання Байдена про допомогу в розмірі 60 мільярдів доларів — пакет, проти якого виступає ймовірний кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп. Україні не вистачає артилерії проти краще оснащених сил Росії, і вона починає втрачати стратегічні міста вздовж лінії фронту”, – наголошує видання.

Закликаючи законодавців підтримати фінансову допомогу, Україна не хоче образити республіканців, які можуть контролювати Білий дім наступного року в залежності від результатів виборів у листопаді, додає WP.

Представник Білого дому заявив, що у своєму виступі в четвер Байден закликатиме республіканців у Палаті представників ухвалити рішення про фінансування України “якнайшвидше”.

WP нагадує, що перша леді США щороку запрошує низку осіб приєднатися до неї під час виступу президента з промовою “Про стан справ у країні”, і президент часто згадує їх у своїй промові, коли висвітлює або просуває певну політику чи питання.

Читайте також:
Палата представників США пішла на канікули до кінця лютого, не схваливши допомогу Україні. Байден зреагував
“Годинник цокає”: Байден звинуватив Путіна в смерті Навального і закликає Конгрес підтримати Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна