Британія готова позичити Україні всі заморожені активи центробанку РФ

Велика Британія готова позичити Україні всі заморожені активи російського центрального банку у країні на тій підставі, що Москва все одно буде змушена виплатити репарації Києву після закінчення війни.

Про це пише The Guardian з посиланням на заяву міністра закордонних справ Британії Девіда Кемерона, цитує “Суспільне” 6 березня.

Він зазначив, що активи будуть використані як гарантія виплати репарацій. І додав, що не вважає, що цей план якимось чином підірве репутацію лондонського Сіті.

“Існує можливість використати щось на кшталт синдикованої позики або облігації, яка ефективно використовує заморожені російські активи як гарантію, щоб дати ці гроші українцям, знаючи, що ми повернемо їх, коли Росія виплатить репарації. Це може бути кращий спосіб зробити це. Ми прагнемо максимальної єдності G7 і ЄС у цьому питанні, але якщо ми не зможемо її отримати, я думаю, що нам доведеться рухатися вперед разом із союзниками, які хочуть вжити таких заходів”, — заявив він в уряді.

Це перший випадок, коли Кемерон так детально відкрито описав цю пропозицію, і, ймовірно, підкреслює політичну підтримку плану в США, але не в ЄС.

The Guardian пише, що цей план більш радикальний, ніж пропозиції, які обговорювалися в ЄС, щодо надання Україні лише несподіваних прибутків від активів російського центрального банку, якими володіє Захід. Річний надприбуток оцінюється в 4 мільярди доларів.

План буде особливо корисний для України, якщо Конгрес США продовжуватиме блокувати надання допомоги Україні, оскільки це дасть Києву нове джерело коштів для закупівлі озброєння та фінансування дефіциту бюджету.

Читайте також:
Рада ЄС схвалила використання прибутку від заморожених активів РФ для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.