Рада ЄС схвалила використання прибутку від заморожених активів РФ для України

Рада Європейського Союзу затвердила постанову, що відкриває шлях до ухвалення рішення щодо використання прибутку від заморожених активів Росії для України.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС 12 лютого.

“Рада ЄС ухвалила рішення та регламент, що роз’яснюють зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які володіють активами та резервами Центрального банку Росії, знерухомленими внаслідок обмежувальних заходів ЄС”, — йдеться у повідомленні.

Це рішення відкриває шлях до ухвалення Радою рішення про можливе створення фінансового внеску до бюджету ЄС з цих чистих прибутків для підтримки України та її відновлення і реконструкції на більш пізньому етапі. Цей фінансовий внесок може бути спрямований через бюджет ЄС до Фонду для України, про який Рада та Європейський Парламент досягли попередньої домовленості 6 лютого 2024 року.

У заяві наголошується, що після того, як Росія розпочала своє незаконне та невиправдане повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, ЄС, у координації з міжнародними партнерами, вирішив заборонити будь-які операції, пов’язані з управлінням резервами та активами ЦБ РФ. Унаслідок цієї заборони відповідні активи, що перебувають у фінансових установах країн-членів ЄС, є “знерухомленими”.

Це рішення, відповідно до позиції G7, роз’яснює заборону на ці операції, а також правовий статус доходів, отриманих центральними депозитаріями у зв’язку з володінням російськими іммобілізованими активами, і встановлює чіткі правила для суб’єктів, що ними володіють.

“Рада, зокрема, вирішила, що центральні депозитарії, які володіють активами ЦБ РФ на суму понад 1 млн євро, повинні окремо обліковувати надзвичайні залишки грошових коштів, що накопичуються внаслідок обмежувальних заходів ЄС, а також окремо зберігати відповідні доходи. Крім того, центральним депозитаріям буде заборонено розпоряджатися отриманим чистим прибутком”, – зазначається на сайті Ради.

Відповідно до постанови, зважаючи на ризики та витрати, пов’язані з утриманням активів і резервів Центрального банку Росії, кожен центральний депозитарій цінних паперів може звернутися до свого наглядового органу з проханням надати дозвіл на вивільнення частки цього чистого прибутку з огляду на дотримання вимог щодо статутного капіталу та управління ризиками.

Читайте також:
Швейцарія заморозила російські активи на $8,8 мільярда

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.