У розвідці показали, як дронами топили “Сергія Котова”. ВІДЕО удару по кораблю

Головне управління розвідки Міноборони України показало відео знищення морськими дронами “Magura V5″ патрульного корабля Чорноморського флоту РФ проєкту 22160 “Сергій Котов” у ніч на 5 березня.

Відповідні кадри розвідка оприлюднила у свої соцмережі.

Контекст

У Керчі в тимчасово окупованому Криму вночі 5 березня було чути звуки вибухів. Керченський міст був перекритий, стояв понад 8 годин. Російські пабліки повідомили про атаку морських і повітряних безпілотників на півострів.

Telegram-канал “Кримський вітер” писав, що в Керчі, за даними місцевих жителів, прогриміло 5 потужних вибухів. А патрульний корабель ЧФ РФ “Сергій Котов” пішов на дно. Унаслідок влучання по російському судну є жертви, зазначив паблік.

“Кримський вітер” перепостив відео пропагандистів, на якому, як стверджується, знято момент влучання по “Сергію Котову”, котрий намагався відбивати атаку морських дронів.

Згодом удар по судну підтвердило Головне управління розвідки МОУ. Спецпідрозділ ГУР “Group 13” атакував корабель морськими дронами “Magura V5”. Унаслідок удару “Сергій Котов” зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів.

Місія відбулась у співпраці з Військово-Морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України. Вогневе ураження “Сергія Котова” відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки. Вартість потопленого корабля становить близько 65 мільйонів доларів.

Пізніше представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що внаслідок знищення корабля РФ є загиблі та поранені серед екіпажу.

“Проте, є ймовірність, що частина екіпажу могла евакуюватися. Принаймні відомо про понад десять карет швидкої допомоги, які на найближчій ділянці суходолу були викликані ворогом. Тобто евакуаційна операція все ж таки проводилася”, — розповів він в ефірі “Радіо Свобода”.

За словами Юсова, “Сергій Котов” раніше брав участь в атаці на острів Зміїний, також на ньому планували розмістити зенітно-ракетні комплекси.

“Були плани з розміщення зенітно-ракетних комплексів на саме судно. І вже такі спроби були. Чим менше таких суден, тим менше зенітно- ракетних комплексів буде на них розміщено, а це означає більше можливостей для українських сил безпеки і оборони. Також “Сергій Котов” прикметний тим, що він брав участь разом із крейсером “Москва” на острів Зміїний, власне тепер долучився до того ж таки крейсера “Москва”, – додав Юсов.

Патрульний корабель “Сергій Котов”. Довідково

“Сергій Котов” — це модульний патрульний корабель проєкту 22160. Він один із найновіших кораблів у військово-морському флоті РФ. Він був спущений на воду у 2021 році й став четвертим кораблем у серії, поповнивши ряди Чорноморського флоту РФ.

Згідно з інформацією на сайті АТ “Суднобудівна Корпорація “Ак Барс”, кораблі проєкту 22160 спроєктовані петербурзьким АТ “Північне проєктно-конструкторське бюро”.

Вони призначені для несення патрульної служби з охорони територіальних вод, припинення контрабандної та піратської діяльності, пошуку і надання допомоги постраждалим під час морських катастроф − у мирний час, а у воєнний час − для охорони кораблів і суден на переході морем, а також військово-морських баз та водних районів з метою попередження про напад різних сил і засобів противника.

Згідно з даними АТ “Північне ПКБ”, судна проєкту 22160, що мають водотоннажність не більше ніж 1700 т, можуть тривалий час перебувати в далекій морській зоні (автономність − 60 діб). На них можуть комфортно розміщуватися 60 членів екіпажу.

Максимальна швидкість кораблів − не менше 25 вузлів.

Для збільшення пошукового потенціалу та проведення пошуково-рятувальних операцій на кораблях передбачене базування 12-тонного вертольота. Крім того, кораблі оснащені радіотехнічним і гідроакустичним озброєнням, а також засобами радіоелектронної протидії.

Читайте також:
Більшість екіпажу “Цезаря Кунікова” ліквідовано, – ГУР
У ГУР розповіли подробиці збиття російського літака А-50У й виклали радіоперехоплення розмови екіпажу

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна