Більшість екіпажу “Цезаря Кунікова” ліквідовано, – ГУР

Більша частина екіпажу, який перебував на борту знищеного біля Криму російського великого десантного корабля Цезар Куніков, загинула.

Про це в коментарі NV повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов у середу, 14 лютого.

«Конкретних цифр поки немає, але за наявною інформацією більшість екіпажу загинула», — сказав він.

За інформацією ГУР, на борту корабля перебував вантаж з боєкомплектом.

Юсов також зазначив, що корабель затонув та не підлягає відновленню.

Що відомо про ураження російського ВДК “Цезар Куніков”

Зранку 14 лютого біля берегів тимчасово окупованого Криму пролунали вибухи. “Кримський вітер” з посиланням на місцевих повідомляв, що, зокрема, вибухи було чутно в Ялті, Місхорі, Алупці, Сімеїзі та Кацивелі.

У Telegram-каналі зазначили, що причиною вибухів, імовірно, стало ураження великого десантного корабля Чорноморського флоту РФ.

Паблік опублікував кадри пожежі та вибуху на російському кораблі біля південного берега Криму, на схід від Алупки.

Також повідомлялося, що низько над Чорним морем, вздовж берега від Алупки у бік Кацівелі та назад, літали два вертольоти Мі-8. Згодом в районі Фороса помітили ще й протичовновий вертоліт Ка-27.

Тим часом у російському міноборони у середу зранку заявили про нібито перехоплення та знищення шести українських безпілотників над Чорним морем.

Згодом “УП” з посиланням на джерела в ГУР повідомило, що вранці середи, 14 лютого, дрони ГУР підбили російський великий десантний корабель “Цезар Куніков”  у Чорному морі, у результаті атаки ВДК затонув.

Довідково

“Цезар Куніков” − це великий десантний корабель проєкту 775. Його довжина − 112,5 м, ширина − 15 м, осадка − 3,7 м. Він несе озброєння: 2х2 57-мм артустановки АК-725, 4х8 ПУ ПЗРК, 2х30 122-мм ПУ НУРС А-215 “Град-М”. “Цезар Куніков” брав участь в операції KFOR в Косово у 1999 році, у війні проти Грузії та здійснював забезпечення сирійської армії. Екіпаж − 87 осіб.

Повідомляється, що корабель можна використовувати для постановки мінних загороджень. А також при різних варіантах завантаження: 150 осіб десанту і 10 танків типу Т-55 з екіпажем в 40 осіб; 12 плаваючих танків ПТ-76 з екіпажем в 36 осіб; підрозділ у складі 3 танків типу Т-55 з екіпажем в 12 осіб, 3 120-мм мінометів, 3 бойових машин типу 2Г 27, 4 автомобілі ЗІЛ-130, 4 ГАЗ-66 та одного легкового позашляховика ГАЗ-69.

Особовий склад десанту − 147 осіб десанту. Корабель здатний перевезти вантаж вагою 650 т на відстань 4700 миль.

Згідно з інформацією на сайті “Вікіпедія”, радянський офіцер, командир десантного загону, Цезар Львович Куніков, ім’ям якого названий ВДК, помер 14 лютого 1943 року і був похований у Геленджику.

Читайте також:
Офіційно від Генштабу: ЗСУ спільно з ГУР знищили російський ВДК “Цезар Куніков”. ВІДЕО ураження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна