Прем’єру Нідерландів показали розбомблені будинки Харкова

У Харкові президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Королівства Нідерланди Марк Рютте оглянули будівлі, пошкоджені внаслідок російських обстрілів.

Про це у п’ятницю, 1 березня, інформує пресцентр офісу президента.

Відомо, що вони побували біля багатоповерхового житлового будинку на вул. Академіка Проскури, 9в, зруйнованого внаслідок масованого російського обстрілу 23 січня 2024 року. Тоді в результаті ворожого ракетного удару загинули п’ятеро людей, іще 14 дістали поранень.

З-під завалів вдалося врятувати 23 мешканців будинку. Через ракетну атаку руйнувань зазнали перший, другий та третій під’їзди, у будинку відключено газопостачання, частково – центральне опалення та холодне водопостачання.

Глава держави та очільник уряду Нідерландів також оглянули багатоповерхові будівлі на вулиці Мироносицькій в центрі міста, які були пошкоджені внаслідок ракетного удару Росії в березні 2022 року. Удар пошкодив тримальні та огороджувальні конструкції споруд.

Володимир Зеленський і Марк Рютте також оглянули будівлю Харківської обласної державної адміністрації на вул. Сумській, яка зазнала значних руйнувань унаслідок російського обстрілу 1 березня 2022 року. Шестиповерхова споруда ОДА, зведена в 1954 році, була визнана пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення й внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Унаслідок влучання російської ракети в будівлю було пошкоджено 80% покрівлі, тримальні конструкції, зокрема зовнішні, внутрішні стіни споруди, плити перекриття. У грудні 2022 року тут розпочато відновлювальні роботи.

З початку повномасштабного російського вторгнення у Харкові зруйновано понад 20 тис. об’єктів, зокрема 50% шкіл міста. На Харківщині проживають 520 тис. внутрішньо переміщених осіб.

Президент України та Прем’єр-міністр Нідерландів також ушанували пам’ять дітей, які загинули через збройну агресію Росії проти України. З початку повномасштабного вторгнення РФ унаслідок бойових дій на Харківщині загинуло 87 дітей, у Харкові – 21 маленький українець.

Володимир Зеленський і Марк Рютте встановили лампадки та поклали іграшки до пам’ятника юним жертвам російської агресії біля Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості.

Читайте також:
Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами. Акцент – на зміцненні Повітряних сил

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна