“Себе я так і називаю – збирач душ”. Історія волонтера, який шукає тіла загиблих

автор: Наталія Мазіна
ілюстрації Лілії Кирилишеної

Уродженець Слов’янська Олексій Юков понад 20 років шукає тіла загиблих. Спочатку – загиблих у Першій та Другій світових війнах. А з 2014-го – загиблих у російсько-українській війні: і військових, і цивільних.

Олексій створив свій окремий загін – “Плацдарм”, який, разом із ним, налічує п’ятеро людей. Вони працюють на волонтерських засадах. Ще у 2014 році сепаратисти винесли Юкову смертельний вирок за те, що передавав тіла загиблих бійців ЗСУ. Але його в останню хвилину врятував Гіркін–Стрєлков – він знав, що пошуковці забирають і тіла російських військових, яких потім міняють на українських.

У цивільному житті Юков – президент двох федерації клубу “Боєць” з боксу: таїландського та хортингу. Його вихованці стали чемпіонами України. Дружина Олексія, Євгенія – директорка місцевого краєзнавчого музею.

…Олексій просить телефонувати після 19:00. Пояснює, що в інший час зайнятий: “Працюємо з ранку до вечора”. Та о 19:00 він поза зоною, передзвонює сам – о 19:47. Під час розмови жодного разу не сказав слів “труп” , “покійник”. Навіть слово “тіло” вживає дуже рідко. До загиблих в нього особливе ставлення, велика повага, тому використовує частіше слова: “знайшли хлопців”, “забрали воїнів”.

Далі – монолог Олексія.

Текст підготований платформою пам’яті Меморіал, яка розповідає історії вбитих Росією цивільних та загиблих українських військових, спеціально для “Новинарні“.
Всі історії з циклу Люди, які працюють зі смертю” можна прочитати в окремому спецпроєкті Меморіалу.
Аби повідомити дані про втрати України заповнюйте форми: для загиблих військових та цивільних жертв.

Зрозумів, що світ мертвих такий незахищений, і захотів допомогти

Уперше я зіштовхнувся зі смертю у 8 років. На місці старого кладовища у Слов’янську будували лікарню. Бульдозерами розрили землю, і я побачив людські кістки, черепи, зотлілий одяг, труни. Мій світ перевернувся. Це, без перебільшення, був шок. Бо одна справа – грати у “войнушки” та прикидатися вбитим, а тут – справжні мертві. Якось підсвідомо я зрозумів, що так не має бути. Ми з другом ці рештки поховали у ямці, бо будівельникам було наплювати.

Років у 12 із братом на велосипедах заїхали у ліс, побачили галявину, всю в кістках. То було поле бою, яке розрили чорні копачі у пошуках шматків рваного заліза, патронів.

Спершу було цікаво, а потім я роздратувався: це ж чийсь батько, син, а їхні черепи на гілках висять. Аж дрижаки брали. Це якби могили моїх дідуся і бабусі розтягли по кісточці.

Я зрозумів, що світ мертвих такий незахищений, і захотів їм допомогти. Викопав траншею і постарався все поховати. Відтоді усвідомив, що захищатиму мертвих усе життя.

Олексій Юков у 12 років зрозумів, що захищатиме мертвих усе життя

У 14 років вийшов на слов’янську групу пошуковців, познайомився із її командиром Костянтином Страховим. Він, а також працівник місцевого краєзнавчого музею Анатолій Шамрай мене навчали. Потім отримав сертифікацію від міжнародного Червоного Хреста, де також вчився. Ми працювали як археологи-пошуковці на місцях бойових дій Першої і Другої світових воєн. Артефакти передавали в музеї, а кісткові рештки солдатів повертали рідним. Навіть через 80 років після загибелі навчилися бачити первинну картинку: хто куди біг, як кидав гранати, як загинув і навіть як і хто кого мародерив.

Так було до 2014-го. Після стали шукати також вбитих у цій війні. Я очолив свій пошуковий загін “Плацдарм”. Ми, волонтери, першими шукали загиблих хлопців.

Тяжкувато було бачити померлих недавно, а не десятки років тому. Дивишся на вираз обличчя, розслаблені м’язи, в усіх очах – порожнеча. Спершу снилися жахи. Та з часом мозок перелаштувався. Я звик до мертвих.

До загиблих усіх воєн ставлюся однаково. З повагою, бо завдяки людям, які загинули, є ми.

Збирали раніше тіла німців, потім – росіян. Обмінюємо їх на тіла українських військових. Ворог є ворог, але ми маємо залишатися людьми.

Хто він був за життя – питання до нього, а хто ми у житті – це питання до нас.

Я хочу, щоб моя дитина знала, що її батько не був тварюкою і не воював з мертвими. Це табу.

2014-го окупанти арештували мене за те, що передав тіла ЗСУ. Тримали у підвалі, а тоді зачитали вирок як “зраднику”. Я бачив, як застрелили чоловіка за таким же вироком. Наступним мав бути я. Повезли у посадку і хтось вирішив наостанок перевірити мої кишені й знайшов там телефон. У ньому був номер одного з бойовиків, який нас пропускав через пости, щоб ми забирали тіла. І вони його набрали. Я чув відповідь: “Дебилы, останавливайте машину! Кого вы валите, суки конченные! Вы, мрази, подохните, думаете, я вас заберу или моя группа? Будете в поле валяться! А эти пацанята за вами полезут. Кто отдавал приказ о расстреле?”.

Через хвилин 20 подзвонив Гіркін і анулював наказ. Сказав відпустити.

Витягуємо тіла з боліт, річок, підвалів

Ми шукаємо загиблих на місцях боїв у Донецькій, Луганській і Харківській областях. Ці локації знаємо дуже добре. У нас є база, куди місцеві повідомляють, де бачили загиблих чи в якому районі хтось зник безвісти.

Звечора обговорюємо, на якій ділянці завтра є завдання, вибудовуємо маршрут. Повідомляємо поліцію, військових, СБУ, місцеву владу (ми всі співпрацюємо), що будемо на такій-то локації, просимо надати додаткову інформацію. Готуємо інвентар: квадрокоптери, лопати, металодетектори, щупи, номерки, мішки тощо. Виїжджаємо о 5-6-й ранку. Запускаємо дрон і дивимося, де бита техніка, воронки, окопи. Де є міни і розтяжки. Металошукачем чи щупом пробиваємо собі дорогу до загиблих, іноді нам допомагає сапер.

Пошуковці виїжджають на завдання о 5-6-й годині ранку

Наша робота – в мінних полях, в мінних лісах. Витягуємо тіла з боліт, річок, воронок, будинків, підвалів. Іноді по кілька днів лупимо ломами, щоб дістати.

Ми досліджуємо документи загиблих, особисті речі, робимо фото, відео і записуємо всі дані. На карті фіксуємо, що ця територія оглянута.

Багаторічний досвід дуже допомагає робити все швидше і ретельніше. Зараз, як і всі 23 останні роки, працюємо за процедурою Червоного Хреста. Тут є своя специфіка. Ми не просто виносимо тіла з поля бою. Це така собі військова археологія. Дослідити місце, все перевірити: кожну ганчірку, папірець, щоб не пропустити жодної дрібниці, яка вкаже, що ж тут відбулося.

Читайте також:
Пошуковиця місії “На щиті” Катерина Ротаренко: Мені пощастило – перший знайдений труп був росіянином

Найважче – привезти дитину матері додому

До війни найважчим у своїй роботі вважав зачистку кісткових решток. Там працюєш пензликом, ножиком. Це займало багато часу і сил.

Війна вразила і новими невідомими мені вибухівками, і масштабом: дуже багато загиблих з обох боків. І безглуздям: Росії не потрібні ні свої, ні чужі. Загалом, війна – це одне з облич смерті.

З-поміж усіх наших обов’язків найважче – привезти дитину матері додому. От наша машина зупиняється біля двору. Там стоять рідні, побратими. Виходить мати й дивиться на тебе так, ніби ти винен. І ти таким чомусь і почуваєшся.

Вона кричить, голосить:

– Чому саме він? Чому ви його не вберегли?

Ми мовчимо. Важливо, щоб не виник конфлікт.

– Чому ви його раніше не забрали? Від нього ж лише кісточки лишилися! – надривається мати.

Тихенько пояснюємо:

– Ми не військові, ми пошуковці. Зрозумійте: побратими не кинули, а не могли забрати. У них вибір: брати тіла чи важкопоранених.

Тоді вона перепрошує, обіймає:

– Добре, що хоч ви живі.

Емоції у рідних дуже різні, бо це горе. Настрій міняється кілька разів на годину, часто нервові зриви – від “дякую” до “будьте прокляті”. Раніше було боляче таке слухати, тепер розумію, наскільки їм болить, і не звертаю уваги.

Є історія, яку не можу забути. Біля Слов’янська росіяни збили два гвинтокрили. Там лежали наші військові, розірвані на шматки. А місцеві приходили, відрубували руки, ноги, щоб дістати метал. На ньому кишки намотані. І вони все це складають у мішки.

Війна робить із людей тварюк.

Ми збирали цих хлопців голими руками, там все горіло. Я весь був в опіках, але таке нас не зупиняє. Для мене дуже важливо, щоб я лягав спати й знав, що цього хлопця забрав до останньої кісточки й він поїде додому.

Пізніше з нами зв’язалися рідні цих п’ятьох льотчиків. Приїхали на ці місця і ми їм показували, де їх збили, де вони лежали. Для близьких важливо знати правду. Навіть найстрашнішу.

Якось ми забирали цілу родину: чоловіка, жінку і 4-річного хлопчика з моргу. Їхню автівку розстріляли росіяни. Вся родина! Це так важко.

Юков розповідає дуже емоційно, навіть іноді скрегоче зубами. Особливо, коли злиться на тих, хто не поважає, грабує мертвих. 

У мене немає правого ока

Коли працюєш зі смертю, треба вірити знакам долі. Спрацьовує на 100%. Біля Ізюма стрибнув із танка і ледь не наштрикнувся оком на гілку, а потім ще й ногу підвернув. Подумав, що треба бути уважнішим.

За два дні пішли діставати загиблого хлопця. Побратими заховали його у підвалі, і от його брат-військовий дуже просив знайти тіло. Дійшли до місця, а там – купа сміття, каміння і стояла нова російська міна “Охота-2”. Вона спрацьовує лише на людину. Я почув “клац” й одночасно відстрибнув убік. Це врятувало життя. Там, де я стояв, утворилася воронка по пояс. Мені побило ноги і в мене нема правого ока. Після госпіталю повернувся і знайшов загиблого, брат опізнав його. Йому я не казав, якою ціною це вдалося. Навіщо?

У нас немає депресії чи вигорання. Вони почнуться, коли все закінчиться. Зараз я в моменті, працюю на 100%. Не думаю, що важко.

Якось ішли через повалені дерева 3-4 кілометри в один бік, і назад з тілом стільки ж. Холодно, дме, мішок порвався, нош нема, зробили з гілок, дротом скрутили. Темно, міни стоять, тіло важке. Жах!

“У нас немає депресії чи вигорання. Вони почнуться, коли все закінчиться”, – каже Олексій Юков

Але ми не здалися і донесли. Сіли – й відразу така втома, руки ватні, ноги не слухаються, голова гуде, але є почуття виконаного обов’язку.

Кожен день здається важчим за попередній.

Чи не найважчий емоційно був у Краматорську – після обстрілів на вокзалі. Там загинуло 5 діток. А загалом зібрали фрагменти десь 50 тіл. Це жах! Пальці, вуха, внутрішні органи двірники мели на звалище. Мене це порвало на шмаття.

Що ж ви робите, с*ки, бл**ь? – і витягую зі сміття (плаче) і показую: Ось дитяча ніжка, бачте? Ось волосся, ось фрагмент голівки…

– Так, а ми що? Ми нічого… – включили совість і давай помагати.

Смерть забирає багато енергії. Відновлюємося, розмовляючи, іноді фільми якісь дивимося. Але навіть найсмішніші комедії зараз не смішні. Дуже рятує в роботі наш гумор, свій, він чорний, не можна на загал виносити. Хоч ми працюємо зі смертю, радість відчуваємо від життя, стали бачити її в простих речах: заході сонця, гарній рослині. Звичайна колись зустріч із знайомим – зараз вже радість.

Читайте також:
Поранена кінолог Лариса Борисенко: Наша група вижила не просто так. Душі загиблих, яких ми ще не знайшли, нас не відпустили

На тому світі в кожного запитають, що він зробив для світу мертвих

Чому обрав такий шлях для себе? От солдат загинув на чужині в полях, а його чекали вдома. І я уявляю: лежать кістки в окопі, а поруч ланцюгом прикута душа. Бо він не оплаканий, не похований, не на рідній землі. Ніхто не знає, де він. І я мушу зробити все, щоб ім’я встановити, тіло повернути, поховали по-людськи, і хтось квіточку приніс, слово добре сказав.

Я бачив, як реагує 90-річна жінка, коли її батька знайшли через 80 років. Це такі живі емоції, такі сльози. І я радію: нарешті людина упокоїлася і душа її вільна. Себе так і називаюзбирач душ. Я впевнений, що на тому світі у кожного з нас запитають, що ти зробив для світу мертвих.

Олексій Юков вірить: душа стає вільною, коли людина упокоїлась

Я не забув жодного із загиблих, яких знайшов. Може, не за прізвищем, а за місцем, обставинами, тим, що при ньому було, згадаю і через роки. Дуже боюся перейти на статистику – коли люди стають цифрами. Тому ми стараємося говорити про кожного, як про цілий світ.

Світ мертвих і світ живих тісно пов’язані. Якщо могили ваших родичів зарослі, брудні – у вашій родині не буде злагоди, бо ви не бережете пам’ять про близьких. Це погано.

Найголовніше, що я усвідомив на війні: що б ти не бачив, як би не ставився до чогось – маєш залишатися людиною.

Ніхто не хоче помирати. Я не думав про свою смерть. Але точно не хотів би десь валятися, щоб тварини розтягли по полю кістки. А щоб поховали як людину.

Розмова була записана 30 листопада 2022 року.

Читайте також:
Керівник пошукового загону “Чорний тюльпан” Олексій Юков: За “зраду ДНР” мене прирекли до страти. Наказ мав бути виконаний негайно


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.