Польські перевізники планують відновити протести на кордоні з Україною 1 березня

Польські перевізники мають намір 1 березня відновити протести на кордоні з Україною.

Про це повідомляє RFM24 зранку 26 лютого.

Як зазначається, перевізники з Люблінщини та Підкарпаття знову хочуть заблокувати переходи в Гребеному, Дорогуську та Корчовій. Можливо, протест торкнеться і під’їзду до переходу в Медиці.

Польські перевізники скаржаться, що українці витісняють їх з ринку. Від листопада 2023 року поляки вимагають відновити для перевізників з України обов’язок мати дозвільні документи.

Минулого тижня міністр інфраструктури Даріуш Клімчак запевнив, що пам’ятає про вимоги перевізників. “Всі вони реалізуються, проблема аграріїв і перевізників надзвичайно схожа”, – сказав він.  Тим часом транспортна галузь чекає на конкретні законодавчі акти.

Організатори протестів на Люблінщині та Підкарпатті стверджують, що немає ні законів, ні правил.

“Ми мали повідомлення від міністерства інфраструктури, що буде представлений проєкт закону, який посилить контроль за українськими перевізниками, але минули тижні – проєкту немає”, – заявив президент Асоціації транспорту та логістики Польщі Мацей Вронський.

За його словами, перевізники все ще протестують, але неофіційно.

“Цих людей ми бачимо на протестах фермерів. Для мене це також абсолютно несерйозно, ми повинні дати можливість урядовому управлінню реалізувати пункти угоди, укладеної в січні. Я проти посилення протестів, я проти блокування доріг, я за вирішення проблем конкретних громад” – зазначив Вронський.

Сигнали фермерів і перевізників свідчать про те, що якщо до четверга в цьому питанні нічого не відбудеться, то масштаб і кількість протестів на кордоні з Україною може тільки зрости.

Читайте також:
Українська делегація прийшла на кордон із Польщею та презентувала план деблокади кордону

Блокування кордону польськими фермерами. Контекст

Польські фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Президент ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження “зеленої угоди” – ініціативи для досягнення кліматичної нейтральності на Європейському континенті, виступають проти імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва. Вони не задоволені пропозицією Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, а деякі учасники протестів озвучують проросійські гасла.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери та праві політичні активісти блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Ягодин-Дорогуськ”, “Рава-Руська-Гребенне” та “Шегині — Медика”. Раніше польські перевізники блокували та обмежували рух українських фур через кордон ще з осені 2023 року.

20 лютого польські страйкарі посилили блокаду на шести КПП на кордоні з Україною, водночас влаштувавши страйки на території всієї країни. Блокування кордону супроводжується висипанням із ємностей українського зерна.

Поляки блокують не лише пункти пропуску на кордоні з Україною, а й деякі дороги, проводять акції у низці міст, частково блокуючи рух і там.

Українські перевізники 20 лютого у відповідь розпочали акцію протесту біля пунктів пропуску “Рава-Руська -Гребенне”, “Краківець-Корчова” та “Шегині-Медика”. Водії розмістили на вантажівках плакати з написами українською та англійською мовами: “Зніміть блокаду – поверніть українських водіїв додому”, “Стоп блокаді на кордонах” тощо.

“Суть нашої акції – зупиняти польські автомобілі, які об’їжджають поза чергою, і щоб вони стояли тут так, як наші стоять у Польщі”, – зазначив голова “Українського транспортного союзу” у Львівській області Олег Дубик.

За його словами, польські вантажівки впускатимуть на територію України з тією затримкою, з якою поляки пропускають українські. Акція триватиме до 15 березня (як попередньо анонсовано в поляків) або до розблокування кордонів польськими мітингувальниками.

Польські страйкарі висипали українське зерно додолу чотири рази за два тижні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.