Ухвалений закон про лобіювання перевертає все з ніг на голову і встановлює контроль влади над суспільством, – В’ятрович

Володимир В’ятрович
історик, голова Українського інституту національної пам’яті в 2014-2019 рр., народний депутат України (“ЄС”), громадський діяч

(FB)

Сьогодні Верховна Рада 236 голосами ухвалила в цілому законопроєкт 10337 про лобіювання.

Під приводом виконання рекомендацій Євросоюзу нинішня влада реалізувала давню мрію – обізвала вплив на рішення органів влади лобізмом. Хоча насправді вплив людей на ухвалення державних рішень – це і є демократія.

Ухвалений сьогодні закон аж ніяк не вирішить проблему тіньового лобіювання корисливих інтересів, яке шкодить суспільству – хто займався тіньовим лобізмом досі, робитиме це й надалі. А от звичайним громадянам, які хочуть впливати на рішення влади, він може створити реальні проблеми.

Цей закон перевертає все з ніг на голову і замість контролю суспільства над владою встановлює контроль влади над суспільством. Кожного, хто пропонує щось, що владі не сподобається, можна оголосити недоброчесним лобістом, дискредитувати і застосовувати проти нього серйозні штрафи (законопроєкт про ці штрафи парламент сьогодні без обговорення проголосував у першому читанні 227 голосами).

На те, що законопроєкт про лобізм загрожує демократії, неодноразово звертали увагу і Європейська комісія, і українське громадянське суспільство. Спільними зусиллями вдалося зняти до другого читання частину проблемних норм. Однак ключова проблема , яку я описав вище – лишилася.

На сьогоднішньому пленарному засіданні я закликав колег-депутатів підтримати принаймні дві ключові поправки, які передбачали, що дія закону не поширюється на «здійснення та захист громадянами своїх індивідуальних та групових прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України» та на діяльність громадських об’єднань. Але обидві вони були провалені й законопроєкт ухвалений без них.

Тож коли вам будуть розповідати з усіх телеграм-помийок і всіх щілин єдиного марафону про те, як ми сьогодні наблизилися до ЄС, знайте, що насправді влада отримала зручний інструмент тиску на активних громадян, подібний до сумнозвісного закону про іноагентів у путінській росії. І до демократії та Європи цей закон має приблизно такий же стосунок, як морська свинка до моря.

Читайте також:
Рада ухвалила законопроєкт про доброчесне лобіювання, який був рекомендацією ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна