НАЗК склало протокол на заступника голови ОП Шурму у зв’язку з конфліктом інтересів

Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол про адміністративні правопорушення щодо заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми. У відомстві повідомили, що він порушив вимоги щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Про це пресслужба НАЗК інформувала у п’ятницю, 23 лютого.

Зазначається, що у 2022 році Ростислав Шурма організував при ОПУ Комітет електроенергетики, учасники якого збирались під його головуванням. До участі в засіданнях комітету були залучені ключові інституції, дотичні до сфери електроенергетики: Міністерство енергетики, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП),  ПАТ “НЕК “Укренерго”, ДП “Оператор ринку”, ДП “Гарантований покупець”.

“Маючи приватний інтерес у вказаній сфері, Ростислав Шурма не повідомив у визначеному законодавством порядку про наявний конфлікт інтересів та, діючи в умовах реального конфлікту інтересів, брав участь в обговоренні та прийнятті на засіданнях комітету рішень, які стосувалися його приватного інтересу”, – повідомляє НАЗК.

Встановлено, що рідний брат Ростислава Шурми Олег є кінцевим бенефіціарним власником семи компаній, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел.

Сам Ростислав Шурма у період з 2019-го по 2021 рік входив до складу наглядової ради АТ “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Геліос”, що є співзасновником трьох із названих вище компаній.

Станом на липень 2022 року, коли відбулось перше засідання комітету під головуванням Ростислава Шурми, у ДП “Гарантований покупець” була суттєва заборгованість по розрахункам за електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел, придбану у компаній Олега Шурми. Сума заборгованості перед останніми сукупно складала майже 254 млн грн.

Джерелом для розрахунку з указаними компаніями можуть бути кошти ПАТ “НЕК Укренерго”, що надходять ДП “Гарантований покупець” як оплата послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

Прагнучи забезпечити ДП “Гарантований покупець” додатковим джерелом фінансування та сприяти погашенню заборгованості перед компаніями брата, Ростислав Шурма на засіданнях комітету 23 серпня та 7 вересня 2022 року спонукав ПАТ “НЕК “Укренерго” та ДП “Гарантований покупець” підписати та затвердити у НКРЕКП акти приймання-передачі наданих послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за січень, травень, липень, жовтень 2021 року та за лютий–червень 2022 року.

Таким чином рішення, прийняті на засіданнях комітету, мали вплив на задоволення приватного інтересу Ростислава Шурми, а саме – створення умов для успішності бізнесу брата за рахунок прийняття необхідних рішень дотичними до ринку електричної енергії державними органами та компаніями.

Складений НАЗК за чч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів) протокол щодо дій Ростислава Шурми скеровано до суду.

У разі визнання його винним суд може призначити покарання у вигляді штрафу, а дані про посадовця будуть внесені до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, додають у НАЗК.

Ростислав Шурма поки це не коментував.

Детальніше про Ростислава Шурму

Шурма, як вказано на сайті ОП, обіймає посаду заступника керівника Офісу з 23 листопада 2021 року, був призначений указом президента Володимира Зеленського. А перед цим він був позаштатним радником в ОП.

Кар’єру Шурма розпочав у 2003 році в міжнародних компаніях Procter & Gamble та BOSTON CONSULTING GROUP LIMITED, працював у “Групі Метінвест”. Був членом наглядової ради Маріупольського металургійного комбінату,  головою наглядової ради болгарського заводу “Промет”, членом ради директорів «Метінвест-Траметал» (Італія).

Остання неполітична посада Шурми — гендиректор ВАТ “Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь”.

Ростислав Шурма також згадувався в розслідуванні Bihus.Infо. Журналісти в серпні 2023-го з’ясували, що сонячні станції під російською окупацією, співвласником яких є оточення заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми, отримували оплату за “зеленим тарифом» з липня 2022-го по липень 2023-гороку, хоча, ймовірно, не мали зв’язку з об’єднаною енергосистемою України. За даними журналістів, ці компанії сукупно отримали понад 320 млн грн від держпідприємства “Гарантований покупець”.

Читайте також:
НАБУ викрило схему заволодіння електроенергією “Укренерго” на понад 700 млн грн

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна