НАБУ викрило схему заволодіння електроенергією “Укренерго” на понад 700 млн грн

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 11 січня викрили схему заволодіння електричною енергією “Укренерго” та легалізації отриманих від її продажу коштів.

Сума збитків становить понад 716 мільйонів гривень, інформує пресслужба НАБУ у четвер.

У 2022 році “Укренерго”  продало трейдеру “Юнайтед Енерджі” на суму понад 716 мільйонів гривень. Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту “Укренерго” не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів “ПриватБанку”. Гроші за поставлену електроенергію “Укренерго” так і не отримало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості – отримало відмову.

Підозри отримали:

– організатор схеми, якого НБУ називає бізнес-партнером учасника кримінальної справи про розкрадання грошей у ПриватБанку (привласнення майна, відмивання грошей).

– директор департаменту Укренерго, який не заблокував продаж (зловживання службовим становищем);

– голова правління банку, який видав фіктивну гарантію оплати (зловживання повноваженнями працівником приватної компанії);

– директор приватної компанії, яка була залучена для відмивання грошей (привласнення майна, відмивання грошей).

НАБУ вдалося заарештувати понад 700 млн грн на рахунках залучених до схеми компаній.

“У порядку міжнародного співробітництва також заблокували кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах. При цьому були зафіксовані спроби зняти це блокування зацікавленими особами шляхом надсилання на адресу відповідних закордонних правоохоронних органів підроблених листів від імені детективів та прокурорів”, – ідеться у повідомленні.

Своєю чергою “Укренерго” повідомило про тісну співпрацю з НАБУ у цій справі.

“Деталями слідства компанія не володіє. Але в березні 2022 року Україна перебувала на початку повномасштабного вторгнення росії. Скориставшись цими обставинами, компанія-трейдер “Юнайтед-Енерджі” споживала електричну енергію, яку не придбала, і не заплатила НЕК “Укренерго” за небаланс електроенергії, який створила. Сума боргу перед “Укренерго” склала 1,7 млрд грн. При цьому банк-гарант не забезпечив виплату “Укренерго” фінансової гарантії.

Колишній співробітник “Укренерго”, який згадується в повідомленні НАБУ, як і всі працівники компанії, тоді працювали у критичних умовах – в процесі облаштування робочих місць в евакуації або в бомбосховищах. Це могло б призвести до певних уповільнень процесів. Наскільки це може бути кваліфіковано як вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ, має вирішити суд”, – зазначили в компанії.

Читайте також:
Київський підприємець організував схему з розкрадання понад 1,3 млрд грн з держбюджету. СБУ викрила

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна