“Яєць по 17 гривень більше не буде”. МОУ запроваджує нову архітектуру закупівель для ЗСУ, щоб ліквідувати корупційні ризики

Міністерство оборони заявило, що співпрацює з правоохоронними органами, щоб ліквідувати ризики проявів корупції під час закупівель для ЗСУ, та одночасно запроваджує нову архітектуру закупівель відповідно до стандартів країн НАТО.

Про це повідомила пресслужба відомства 15 лютого.

Там зазначили, що до травня 2023 року постачальники могли фактично самостійно встановлювати ціни, за якими вони відвантажували продукти харчування військовим частинам. Для цього, вони напередодні тендеру встановлювали неконкурентно низьку вартість весь набір харчування, до якого входили всі продукти. Це дозволяло виграти тендер.

“Таким чином, постачали дешеві продукти за завищеною вартістю, а на дорогі продукти – навпаки, занижали ціни. Наприклад, постачали картоплю за високою ціною, але водночас майже ніколи не постачали спаржу, червону рибу, лохину тощо, на які вказували необґрунтовано низькі ціни. Це дозволяло залишати сумарну ціну продуктового набору незмінною. Саме за такою схемою з’явилися сумновідомі “яйця по 17 грн”, – пояснили в МОУ.

Відтак, Міноборони, аби уникнути подібних зловживань, запровадило граничні ціни на продукти, вище яких постачальники не можуть привозити продукти військовим.

Щоб уникнути таких зловживань, Міноборони запровадило граничні ціни на продукти, вище яких постачальники не можуть постачати продукти військовим.

“Наприклад, якщо раніше, за даними НАБУ, постачальники встановлювали закупівельну ціну на картоплю 16 грн/кг, то на одному з тендерів Міноборони в грудні 2023 року вказало граничну ціну 10,35 грн. Схожа ситуація з капустою (28 грн і  14,54 грн відповідно) та цибулею (39 грн та 22,86 грн відповідно)”, – ідеться у повідомленні.

У відомстві додали, що була започаткована кардинальна реформа закупівель і нова система передбачає дворівневий механізм:

  • МО встановлює правила закупівель та перевіряє якість;
  • безпосередні закупівлі проводить Державний оператор тилу.

“Раніше ці функції зосереджувалися у Міноборони, що могло призводити до конфлікту інтересів. Розподіл обов’язків повинен ліквідувати корупційні ризики”, — підсумували в міністерстві.

Читайте також:
Яйця – втридорога, лосось – дешевше: НАБУ переповіло деталі слідства щодо закупівель в МОУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна