Аспірантам-контрактникам хочуть зберегти відстрочку від мобілізації: що відомо

Президента Володимира Зеленського закликають ініціювати зміни у законопроєкті про мобілізацію, який передбачає скасування відстрочки для аспірантів-контрактників.

Відповідна петиція на сайті офісу президента набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

У документі, який Верховна Рада ухвалила у першому читанні 7 лютого,  зокрема, пропонують позбавити права на відстрочку аспірантів, які навчаються на контракті.

“Не зрозуміло на якій підставі саме аспіранти, які навчаються на контрактній основі, підлягають мобілізації.  У людей, у котрих вже майже готова дисертація, вже стільки роботи проведено, грошей витрачено (на оплату контракту) вони такі ж люди як і ті, що навчаються на бюджеті. Всі інші категорії залишилися без змін, лише зачепили аспірантів”, – наголошує автор петиції Едуард Колосок.

Крім того, освітній комітет Верховної Ради закликав зберегти аспірантам контрактної форми навчання відстрочку від мобілізації, повідомив народний депутат від фракції «Слуга Народу» Роман Грищук.

За його словами, на засіданні 13 лютого парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій підтримав пропозицію подати правку про виключення із законопроєкту про мобілізацію норми щодо аспірантів-контрактників.

У тексті законопроєкту зазначається, що аспіранти, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту, підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації.

Це викликало невдоволення серед аспірантської спільноти. У Facebook-групах користувачі закликали надати усім здобувачам вищої освіти рівні права.

Адвокатка Аліна Сидор у своїй статті на порталі Protocol.ua розкритикувала норму законопроєкту про аспірантів, назвавши її неконституційною, дискримінаційною та шкідливою для науково-освітньої галузі.

За її словами, більшість аспірантів навчається саме на контрактній формі, оскільки обсяги бюджетних замовлень, як і рівень підтримки науки державою загалом, є низькими.

«Таке законодавче рішення призведе лише до втрати інноваційного, технічного та інтелектуального потенціалу, якого й так не вистачає зараз у нашій країні, і точно не додасть ЗСУ мотивованих військовослужбовців», — вважає адвокатка.

Далі правку освітнього комітету розглянуть у профільному — з питань національної оборони та розвідки.

Читайте також:
Українським студентам, які виїхали за кордон, скасують стипендії, – МОН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна