МОУ спрощує облік військового майна – запроваджують електронні журнали

Міністерство оборони України продовжує спрощувати облік військового майна та позбуватися зайвих паперів у війську. Внесено зміни до наказу Міністерства оборони №440 “Про затвердження Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України”.

Про це Міноборони повідомляє 10 лютого.

Зазначається, що в середньому командир роти нині витрачає 50-80% свого робочого часу на бюрократію.

“Облік майна є одним з найбільш об’ємних бюрократичних процесів. Наказ створює можливості для автоматизації”, – заявила Катерина Черногоренко, заступниця Міністра оборони з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації.

Відтепер військові частини зможуть вести облікові регістри та допоміжні документи (журнали щодо майна) лише в електронній формі і використовувати для цього програмне забезпечення, яке:

  • прийняте в експлуатацію Міністерством оборони;

  • допущене до дослідної експлуатації. У такому разі програми мають відповідати усім вимогам щодо захисту інформації (мати атестат відповідності КСЗІ).

У Міноборони як приклад такої програми навели SAP, автоматизовану систему управління оборонними ресурсами. Це провідна логістична система у світі, якою користуються 28 країн НАТО.

Для переходу на такі програми командирам чи начальникам військових частин, які ведуть власне військове господарство, потрібно видати наказ щодо їхнього використання.  У разі переходу залишається лише електронний облік, вести паперові журнали та дублювати інформацію заборонено.

До переходу можна вести облік майна в інших програмах без окремого дозволу – до прикладу, Microsoft Office 365. Проте у такому випадку друкувати всі сторінки журналів обліку не потрібно – достатньо лише періодично підписувати узагальнюючу відомість при звірках.

У МОУ додали, що у випадку питань щодо наказу чи переходу на електронну форму потрібно звертатись на “гарячу лінію” відомства за номером 1512.

Читайте також:
Супермаркети зможуть брати участь у закупівлях для армії: МОУ пояснює, як це працюватиме

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна