The Economist: звільнення Залужного – новий етап у війні, в якому Зеленський ризикує помилитися

Впливове британське видання The Economist написало матеріал про звільнення Головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного і можливі наслідки цього звільнення для президента Володимира Зеленського й України.

Публікацію цитує “Українська правда“.

“…Звільнення генерала [Залужного] викликає занепокоєння з іншої, більш важливої причини. Це знаменує новий і вирішальний етап у війні – той, у якому Зеленський ризикує помилитися”, – йдеться у статті.

The Economist зазначає, що коли 8 лютого Зеленський, врешті, замінив Валерія Залужного на Олександра Сирського на посаді командувача ЗСУ в рамках ширшої реорганізації, це було так, “ніби відбулося щось доленосне”.

У публікації зазначають, що “частково це пов’язано з вирішальною роллю генерала Залужного у доблесній відсічі російським військам у перші дні вторгнення, а також із його популярністю серед особового складу та цивільного населення України”.

Цитати з матеріалу:

  • “Відмінності між актором-політиком та його загартованим у боях командувачем частково стосувалися культури та особистості”.
  • “Лише коли російська та українська армії окопалися, а лінія фронту застопорилася, ці тертя почали завдавати шкоди”.
  • “Не секрет, що мірою того, як їхні стосунки погіршувалися, вони також почали розходитися в поглядах на те, що робити на полі бою”.
  • “Що насправді прирекло відносини між паном Зеленським і генералом Залужним, так це зміна поглядів президента на те, як війна визначатиме, якою країною має стати Україна”.

Як пише The Economist, Зеленський та його адміністрація покладали на Залужного відповідальність за минулорічний невдалий контрнаступ. Вони нібито хотіли, щоб українська армія готувалася до подальших атак. І тиснули на головнокомандувача, щоб він розробив бойові плани та взяв на себе непопулярні рішення мобілізації для збільшення кількості військ.

Залужний, пише видання, відкинув аргументи ОП. Він зауважив, що його обережність після невдачі першої атаки призвела до втрати життєво важливих військ і техніки. І наголошував, що не може планувати наступний контрнаступ, не знаючи, які ресурси в нього є.

На думку The Economist, одним із ризиків для Зеленського буде нарікання, спровоковане в армії звільненням “улюбленого командира” (Залужного).

Видання стверджує, що новий Головнокомандувач ЗСУ Сирський “має репутацію людини, яка готова вступити в бій з ворогом, навіть якщо це коштуватиме великих людських і технічних втрат”.

“Він є суперечливою фігурою, яка викликає суперечливу реакцію серед офіцерів. Одні вихваляють його професіоналізм, інші кажуть, що він залякує своїх підлеглих…

Він менш схильний ставити під сумнів пріоритети президента. Обійнявши найвищу посаду, він повинен буде пом’якшити свій стиль командування і навчитися говорити правду владі”, – зазначається у статті.

Також згадується про те, що оскільки Залужний був героєм для України, його звільнення матиме і політичні наслідки.

Найважливіше питання, ідеться в публікації, полягає в тому, чи зможе Зеленський скористатися відставкою Залужного, щоб переорієнтувати своє бачення війни.

“Сьогодні він (Зеленський – Ред.) все ще публічно обіцяє, що Україна поверне кожен сантиметр землі, окупованої російськими військами. Навіть розуміючи, що це станеться не скоро, якщо взагалі станеться.

Якби українські сили змогли вигнати російських окупантів, це було б чудово.

Однак, якщо не станеться щось абсолютно несподіване, війна, визначена територією, – це війна, в якій Україна не може перемогти”,

– вважає The Economist.

У публікації зазначається, що важливо, аби поточні зміни не погіршили боєздатність України.

Британське видання висловлює думку, що Зеленський повинен розглядати  реорганізацію як шанс “переосмислити своє бачення війни”: “Щоб вистояти в майбутній тривалій боротьбі, Україна має підвищити свою стійкість”.

“Україна вийде переможцем із цього кривавого конфлікту, якщо вона буде процвітаючою, демократичною, орієнтованою на Захід країною. У цьому питанні не повинно бути ніякої різниці між президентом і його командувачами”, – підсумовує The Economist.

Читайте також:
Залужний про зустріч із Зеленським: “Прийнято рішення про зміну”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна